Sandra Mastios recept på pizzadeg

Sandras pizzadeg "The one" gör pizzan fantastiskt god! Du kan använda den för att göra hennes klassiska margherita (se länk till recept nedan) eller till din egenkomponerade pizza.


11 pizzabollar

Pizzadegen kräver några dagar i kylen med regelbunden tillsyn – och det är så värt det! När din deg är klar kan du göra klassisk margherita så som den serveras på restaurangen Mastio. Du hittar receptet på pizzan här!

Du hittar restan av Sandras meny här:

Förrätt: Helbakad blomkål med brynt smör

Efterrätt: Nyponsoppa med mandelbiskvier och syrlig mandelgrädde

Du behöver

  • 6.3 gram jäst
  • 1080 gram kallt vatten
  • 1360 gram tipo 00-mjöl
  • 340 gram proteinrikt mjöl
  • 6.5 gram oraffinerat salt
  • 50 gram olivolja

Gör så här

1

Mät upp alla ingredienser med våg.

2

Blanda ut jästen i vattnet. Häll ner mjöl och jästvatten i en degblandare. Kör på lågt varvtal i några minuter tills degen ser smidig ut och har gått ihop.

3

Häll i saltet och låt degen arbetas tills saltet gått in. Häll i olivoljan och låt den arbetas in på lågt varvtal i ca 2 minuter.

4

Kör degen på högsta hastighet i degblandaren i 6 minuter. Stäng av och låt degen vila i 10–15 minuter.

5

Olja in en större plastlåda (godkänd för mat) med någon matsked olivolja. Flytta över degen dit.

6

Lyft degen i ”midjan” och forma den till en stor oval boll. Sätt på locket. Låt stå i rumstemperatur i 1 timme.

7

Ställ in degen i kylskåp. På kvällen ska degen vikas. (Detta görs för att pressa ut gasen som bildas så att den inte överjäser.) Lyft degen i ”midjan” och gör en framåtgående rörelse med armarna så att ändarna på degen viks in under. Forma åter till en smidig och fast, stor boll. Upprepa morgon och kväll i minst 3 dagar, (5–6 dagar går bra).

8

Dela degen i 11 lika stora delar samma dag som du ska baka pizzan. Varje del ska väga ca 265 gram.

9

Forma till jämna bollar. Lägg dem glest i en lätt mjölad låda med lock.

Scroll to Top