Du behöver
- 1.3 l plommon (ca 1 kg)
- 0.5 dl citron saften
- 500 g strösocker (ca 5 1/2 dl)
- 60 g mörkt muscovadosocker (ca drygt 1/2 dl)
Gör så här
Rensa, skölj och halvera plommonen. Ta ur kärnorna och skär frukten i mindre bitar.
Lägg plommonen med citronsaft, strösocker och muscovadosocker i en gryta. Låt koka på medelvärme utan lock i cirka 15 minuter. Rör om ett par gånger. Gör syltprovet, se ruta. Skumma väl.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut.
Smakkompisar Vanilj, pistagenöt, mandel, citron, kardemumma, söt sherry.
Med sin korta skördesäsong gäller det att snabbt ta vara på plommonen. De kan enkelt styckfrysas och användas till kakor och pajer året om, eller läggas in i sockerlag eller sprit.