Plommonsylt med muscovado

Du behöver 1.3 l plommon (ca 1 kg) 0.5 dl citron saften 500 g strösocker (ca 5 1/2 dl) 60 g mörkt muscovadosocker (ca drygt...

Tillagningstid: 40 minuter
8 deciliter

Du behöver

  • 1.3 l plommon (ca 1 kg)
  • 0.5 dl citron saften
  • 500 g strösocker (ca 5 1/2 dl)
  • 60 g mörkt muscovadosocker (ca drygt 1/2 dl)

Gör så här

1

Rensa, skölj och halvera plommonen. Ta ur kärnorna och skär frukten i mindre bitar. 

2

Lägg plommonen med cit­ronsaft, strösocker och muscovadosocker i en gryta. Låt koka på medelvärme utan lock i cirka 15 minuter. Rör om ett par gånger. Gör syltprovet, se ruta. Skumma väl.

3

 Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut.
Smakkompisar Vanilj, pistagenöt, mandel, citron, kardemumma, söt sherry.


Kommentar:
Med sin korta skördesäsong gäller det att snabbt ta vara på plommonen. De kan enkelt styckfrysas och användas till kakor och pajer året om, eller läggas in i sockerlag eller sprit.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top