Du behöver
- 500 g björnbär ca 1 liter
- 400 g råsocker strö eller vitt strösocker (ca 4 1/2 dl)
- 0.5 dl pressad apelsinsaft
Gör så här
Koka långsamt upp björnbär, råsocker och apelsinsaft i en kastrull. Låt koka under lock i cirka 5 minuter.
Ta av locket och mosa bären lätt mot grytans kant. Låt koka på medelvärme utan lock i cirka 15 minuter.
Gör marmeladprovet, se ruta. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut.
Tips Låt gärna ett lagerblad koka med marmeladen. Byt även ut hälften av sockret mot mörkt muscovadosocker för en djupare smak.
Smakkompisar Mandel, mörk choklad, lavendel, lakrits, getost, lagerblad, äpple.
Björnbäret är mörkt och djupt i både smak och färg. Det är en nära släkting till hallonet och växer både vilt och i trädgård.