Du behöver
1-2-3-lag
1.5 dl ättikssprit (12 %)
3 dl strösocker
4.5 dl vatten
femminuterssill tre förpackningar
Smaksättning 1
1 dl smetana
0.5 dl majonnäs
1 msk rödlök finhackad
0.5 dl dill fint skuren
40 g röd stenbitsrom
Smaksättning 2
0.5 st silverlök skalad
2 st lagerblad
5 st kryddpepparkorn
Smaksättning 3
ingefära tumstor bit, skalad
1 dl citronsaft färskpressad
Gör så här
Börja med 1-2-3-lagen. Blanda ättiksprit, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och rör tills sockret löst sig. Låt svalna helt.
Låt sillen rinna av ordentligt och skär den i små bitar om du köpt hela filéer.
Smaksättning 1 Rör ihop smetana, majonnäs, rödlök, dill och stenbitsrom i en skål. Vänd sedan försiktigt ned en förpackning med sillbitar. Lägg blandningen i en glasburk med lock.
Smaksättning 2 I nästa glasburk varvas en förpackning sill med tunt skivad silverlök, lagerblad och kryddpeppar. Fyll på med lag så det täcker fisken och sätt på locket.
Smaksättning 3 I den tredje burken varvas en förpackning sill med tunt skivad ingefära. Blanda citronsaften med 1 dl lag och fyll upp så att det täcker fisken. Sätt på lock. Citronsaften i kombination med sillen kan göra lagen lite grumlig.
Låt sillarna stå i kylen över natten så att smakerna utvecklas. Servera med nykokt färskpotatis. Sillarna klarar sig några dagar i kylen.