Du behöver
- 3 dl mandelmjöl (120 g)
- 1 dl potatismjöl
- 1 dl strösocker
- 1 dl sötmandel hela
- 100 g smör kallt
- 1 nypa salt
- 1 st äggula
Fyllning
1 dl vispgrädde
250 g mascarpone
160 g lemon curd
1 l jordgubbar
3 msk jordgubbssylt
Gör så här
Blanda mandelmjöl, potatismjöl, socker och salt och mixa ihop med smöret och mandlarna som då blir grovhackade. Tillsätt en äggula i smulet och arbeta för hand ihop till en pajdeg.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten. Här användes en form med måtten 10×34 centimeter men det går också att använda en rund form, 23 centimeter i diameter. Låt vila i kylen i 30 minuter.
Värm under tiden ugnen till 200 grader.
Grädda mandelbottnen 10–15 minuter tills den får lite färg. Låt svalna.
Vispa grädden ganska löst.
Rör ihop mascarpone och lemon curd till en jämn smet och vänd försiktigt i den vispade grädden.
Skär bort det gröna fästet på jordgubbarna. Skölj dem bara om det behövs. Skär jordgubbarna i skivor och bitar. Vänd försiktigt ihop dem med sylten så att alla bitar blir lite kladdiga.
Lägg ihop tårtan precis före servering. Bred ut mascarponeblandningen på mandelbottnen. Fördela jordgubbarna över och servera genast.
Jordgubbar är självskrivna i midsommarens efterrätt. Här toppar de en mandelpaj med mascarpone och lemoncurd.