Du behöver
- 400 g fläskfärs
- 4 msk hackad gräslök
- 2 msk ingefära riven eller finhackad
- 2 msk soja
- 2 msk matlagningsvin vitt
- 250 g salladskål strimlad
- 0.5 tsk salt
- 1 pkt dumplingdeg
- 1.5 msk sesamolja
- 3 msk vatten
Sås
1 dl risvinäger
0.5 dl soja
2 msk sesamolja
Gör så här
1
Blanda färs, gräslök, ingefära, soja och vin till en jämn smet. Tillsätt salladskål och salt, arbeta in. Ställ in i kylen i en halvtimme.
2
Lägg degplattan mitt i handen. Lägg en matsked färsfyllning mitt på.
3
Vik ihop degplattan. Fukta kanten med blöt fingertopp, kläm ihop på mitten.
4
Gör två veck på varje sida om mitten. Är degkanten fuktig så fäster det bra.
5
Fördela 1 matsked av sesamoljan i en stekpanna. Lägg i dumplingarna och häll över vattnet. Stekkoka dem under lock, i början på högsta värme i ett par minuter, därefter på medelvärme i 10 minuter. Häll på ytterligare 1/2 matsked sesamolja och stek dem gyllenbruna i ett par minuter.
6
Rör ihop ingredienserna till såsen som serveras till. Doppa och njut.
Kinesiska smårätter dim sum.
På www.icakuriren.se/Mat-Dryck/Dim-Sum/ finns instruktioner för hur man viker sin dumpling.