Du behöver
- högrev
- 600 g högrev i grova bitar
- 2 dl vitt vin torrt
- 2 st gula lökar skalade och grovskurna
- 2 st morötter skalade
- 2 st persiljerötter skalade
- 2 st lagerblad
- 5 st vitpepparkorn
- 1 msk mjöl
- 2 dl grädde
- 2 msk dijonsenap
- 3 st äpplen skalade
Garnityr
1 kruka dragon
1 kruka körvel
Syrad lök
100 g schalottenlök
1 dl dragonvinäger
1 dl socker
1.5 dl vatten
Gör så här
1
Högrev Lägg högreven i en gryta med kallt vatten så att det täcker, och koka upp. Skumma av. Häll av köttet i ett durkslag och spola kallt. Upprepa proceduren en gång till fram till skumning.
2
När du skummat av, tillsätt vin, lök, grönsaker och kryddor. Låt småputtra i 1 1/2–2 timmar under lock. Kolla att köttet är mört. Lyft upp kött och grönsaker.
3
Koka ner såsen tills två tredje-delar återstår, rör ut mjölet i lite kallt vatten, tillsätt under vispning. Låt koka i 10 minuter. Tillsätt grädde och senap. Smaka av med salt, peppar och eventuellt en nypa socker. Skär äpplena och rotfrukterna i grova bitar och lägg tillbaka kött och grönsaker. Låt allt bli varmt.
4
Garnityr Koka lökarna i vatten i 2–3 minuter och spola kalla. Dra av skalet, men låt dem sitta ihop i rotändan. Koka upp lökarna med vinäger, socker och vatten. Låt svalna i lagen.
5
Avslutning Skär bort örterna från krukan. Spara lite till garnityr.
6
Mixa en del av den färdiga såsen med örterna till fin grön färg och tillsätt i grytan. Servera överströdd med örter och toppa med lökarna.