Vaniljpäron med mandel

Du behöver 2 kg små fasta päron, omogna gråpäron eller Conference Lag: 1 liter vatten 12 dl strösocker 2 vaniljstänger 200 g sötmandel eller valnötskärnor...


0 portioner

Du behöver

  • 2 kg små fasta päron, omogna gråpäron eller Conference
  • Lag:
  • 1 liter vatten
  • 12 dl strösocker
  • 2 vaniljstänger
  • 200 g sötmandel eller valnötskärnor
  • ev. 1 krm natriumbensoat

Gör så här

1
Koka upp vatten i en stor kastrull och rör ner sockret. Lägg i vaniljstängerna. Dra kastrullen åt sidan.

2

3
Skrapa skaften på päronen. Skala dem. Ta bort blomfästet och skär ett kryss. Lägg päronen efterhand i lagen. Låt dem koka upp och sedan sjuda utan lock tills de är genomskinliga. Det brukar ta cirka 1 timme.

4

5
Skålla och skala mandeln. Varva päron och mandel, eller valnötter, i en stor glasburk. Koka ihop lagen tills den blir simmig. Tillsätt natriumbensoat om päronen ska förvaras ett tag och källaren inte är alldeles kall. Häll lagen över päronen i burken och låt vaniljstängerna följa med. Sätt på tätt lock.


Kommentar:
Om päronen ska användas genast kan sockermängden minskas. Då behövs inte sockrets konserverande effekt. Päron som börjat mogna behöver inte lika lång koktid. Prova med en sticka om de är mjuka rakt igenom. Då är de klara. Vaniljpäron i burken längst till vänster på bilden.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top