Du behöver
- 2 kg små fasta päron, omogna gråpäron eller Conference
- Lag:
- 1 liter vatten
- 12 dl strösocker
- 2 vaniljstänger
- 200 g sötmandel eller valnötskärnor
- ev. 1 krm natriumbensoat
Gör så här
1
Koka upp vatten i en stor kastrull och rör ner sockret. Lägg i vaniljstängerna. Dra kastrullen åt sidan.
2
3
Skrapa skaften på päronen. Skala dem. Ta bort blomfästet och skär ett kryss. Lägg päronen efterhand i lagen. Låt dem koka upp och sedan sjuda utan lock tills de är genomskinliga. Det brukar ta cirka 1 timme.
4
5
Skålla och skala mandeln. Varva päron och mandel, eller valnötter, i en stor glasburk. Koka ihop lagen tills den blir simmig. Tillsätt natriumbensoat om päronen ska förvaras ett tag och källaren inte är alldeles kall. Häll lagen över päronen i burken och låt vaniljstängerna följa med. Sätt på tätt lock.
Om päronen ska användas genast kan sockermängden minskas. Då behövs inte sockrets konserverande effekt. Päron som börjat mogna behöver inte lika lång koktid. Prova med en sticka om de är mjuka rakt igenom. Då är de klara. Vaniljpäron i burken längst till vänster på bilden.