Du behöver
- 5 dl vatten
- 25 g torkad svamp torkad blandsvamp, karljohan, soppar och riskor
- 50 g jäst
- 0.5 dl olivolja
- 1 msk strösocker
- 1 msk salt
- 1 msk timjan
- 1 l vetemjöl
Pensling:
olivolja
gourmetsalt
Gör så här
1
Blanda vatten och svamp i en kastrull och värm till kokpunkten. Ta kastrullen från värmen och låt vätskan svalna till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Häll det ljumma vattnet med svampen över jästen. Rör tills jästen är löst. Tillsätt olja, socker, salt och timjan.
2
Arbeta in mjölet och knåda till en smidig deg. Låt den jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj små plåtburkar eller keramikkrukor. (Burkarna får inte vara plastade på insidan. En bra burk att använda är skivade champinjoner, 184 g-storlek.)
3
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Fyll varje burk till hälften med deg. Pensla degen med olivolja och strö på salt. Låt dem jäsa i 15 minuter. Grädda dem i cirka 35 minuter.
Om du använder färsk svamp så motsvarar 25 g torkad svamp 250 g färsk. Fräs i så fall den färska skivade svampen i lite smör några minuter innan den blandas med degvätskan.