Du behöver
- 350 g oliver svarta med kärnor
- 50 g jäst
- 5 dl yoghurt rumsvarm
- 1 tsk salt
- 0.75 dl olivolja
- 11.5 dl vetemjöl
Gör så här
1
Kärna ur och hacka oliverna. (Oliver med kärnor smakar mer än redan urkärnade.)
2
Smula jästen i degbunke. Tillsätt yoghurten och rör om så att jästen löser sig. Blanda i salt, olja och olivhacket. Tillsätt nästan allt mjölet och arbeta ihop till en fast deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk, 1-1 1/2 timme.
3
Arbeta ihop degen i bunken och ta upp den på väl mjölat bakbord. Dela den i 4 bitar. Rulla ut varje del till en längd, cirka 2 1/2 cm i diameter. Tryck och knipsa av kuddliknande bullar, cirka 3 cm breda, med en degskrapa eller mjölad bordskniv. Lägg kuddarna på en papprad plåt. Låt jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek.
4
Grädda kuddarna mitt i 225 grader varm ugn cirka 8 minuter. Låt kallna utan bakduk på galler.
5
Brödet bör ätas dagsfärskt. Det kan förvaras i frys cirka 2 månader.
En av många rätter i vår härliga bröllopsbuffé!