Lammsadel – som lammfilé

Du behöver 1 st lammsadel Fyllning: 75 g margarin mjukt 0.5 dl persilja finhackad 0.5 msk fem peppar (vit-, svart-, grön-, rosé- och kryddpeppar) 1...


3 portioner

Du behöver

  • 1 st lammsadel

Fyllning:

75 g margarin mjukt
0.5 dl persilja finhackad
0.5 msk fem peppar (vit-, svart-, grön-, rosé- och kryddpeppar)
1 krm salt
vitlöksklyfta ev. 1 liten pressad

Gör så här

1
Lossa kött och fett från benen. Lossa också “filéerna” och lägg i fyllningen. Lägg ihop dem med skårorna mot varandra och med den tjockare delen av köttet mot den smalare. Bind om med snören och knyt rosetter. Det ska alltså bli flera små “skärp” runt om köttet. När köttet sedan ska serveras ska det gå att skära mellan rosetterna, som ska vara kvar ända fram till mattallriken.

2
Bryn köttrullen runt om och lägg den i 175 grader varm ugn. Stek tills innertemperaturen är 72 grader. Det tar ca 20 minuter. Skär köttet i 6 skivor och lägg 2 till var och en. Peta fram de små rosetterna så går det lätt att med hjälp av kniv och gaffel lösa dem.

3
Ljus buljong: Lägg den renskurna sadeln med sitt fett trångt i en kastrull. Häll på 2 liter vatten. Vattnet bör täcka benen väl. Upphetta långsamt. Skumma buljongen tillsammans med 1 persiljestjälk, 2 vitpepparkorn och 1/2 msk salt. Låt buljongen sjuda 3-5 timmar så att den får mustig smak. Sila ifrån ben och grönsaker. Låt buljongen kallna, så att fettkakan som bildas på ytan kan skummas av. Kyl och frys in den buljong som inte ska användas, gärna i små förpackningar.


Kommentar:
Till lammsadeln passar det utmärkt med rödvinssås, stuvad potatis och kokt fänkål. Efteråt kanske glass med chokladgratinerad frukt?

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top