Gravad lax

Du behöver 1 kg lax färsk av mittpartiet 1 msk majsolja 1.5 dl salt 1.5 dl strösocker 1 tsk vitpeppar krossad 1 msk rosépeppar krossad...


6 portioner

Du behöver

  • 1 kg lax färsk av mittpartiet
  • 1 msk majsolja
  • 1.5 dl salt
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 tsk vitpeppar krossad
  • 1 msk rosépeppar krossad
  • 2 dl hackad dill

Gör så här

1
Filea och bena ur laxen. Gnid in den med olja. Blanda salt, socker, kryddor och dill. Varva kryddblandning och lax på ett fat. Börja och avsluta med kryddblandningen. Lägg ihop laxen med skinnsidorna utåt. Täck den med plastfilm och låt den stå i kylen i 20-24 timmar. Vänd laxen efter halva tiden.

2
Skrapa bort kryddorna när den är färdig och skär den i tunna skivor.


Kommentar:
Konsten att lyckas med gravad lax är att välja en fin, tjock bit och att inte grava den så länge att den blir salt och hård. Be gärna fiskhandlaren om hjälp att filea och bena ur fisken.
Det här receptet är en del av Hemma bästs julbord 1998. För fler recept klicka på länkarna!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top