Glimmingehusbröd

Du behöver 1 liter vatten 25 g jäst 1 dl vetekross 1 tsk anis 1 tsk fänkålsfrö 1 msk salt 4 dl ljust lantbrödsmjöl, gärna...


3 portioner

Du behöver

  • 1 liter vatten
  • 25 g jäst
  • 1 dl vetekross
  • 1 tsk anis
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 msk salt
  • 4 dl ljust lantbrödsmjöl, gärna stenmalet
  • 2,1-2,3 liter vetemjöl, gärna stenmalet

Gör så här

1
Värm vattnet till 37 grader och rör i jästen. Sätt till vetekross, stött anis och fänkål samt salt.

2
Blanda lantmjölet i degspadet och sedan så mycket vetemjöl att degen släpper från bunken. Arbeta degen väl. Låt jäsa på varmt ställe minst 45 minuter. Arbeta ihop igen och forma tre avlånga bröd. Låt dem jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter. Grädda i nedre delen av 200 grader varm ugn 35-40 minuter. Låt svalna inlindade i bakdukar om du vill ha skorpan mjuk, annars utan. Kan frysas.


Kommentar:
Ett bröd av medeltidssnitt för att fira att Glimmingehus 500-årsjubileum.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top