Du behöver
- 1 liter vatten
- 25 g jäst
- 1 dl vetekross
- 1 tsk anis
- 1 tsk fänkålsfrö
- 1 msk salt
- 4 dl ljust lantbrödsmjöl, gärna stenmalet
- 2,1-2,3 liter vetemjöl, gärna stenmalet
Gör så här
1
Värm vattnet till 37 grader och rör i jästen. Sätt till vetekross, stött anis och fänkål samt salt.
2
Blanda lantmjölet i degspadet och sedan så mycket vetemjöl att degen släpper från bunken. Arbeta degen väl. Låt jäsa på varmt ställe minst 45 minuter. Arbeta ihop igen och forma tre avlånga bröd. Låt dem jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter. Grädda i nedre delen av 200 grader varm ugn 35-40 minuter. Låt svalna inlindade i bakdukar om du vill ha skorpan mjuk, annars utan. Kan frysas.
Ett bröd av medeltidssnitt för att fira att Glimmingehus 500-årsjubileum.