Gelead borsjtj med svart kaviar

Du behöver Rödbetsbuljong: ca 500 g färska rödbetor en bit (ca 150 g) rotselleri 1 palsternacka 1 gul lök i klyftor 1/2-1 tsk kumminfrö 1/2-1...


4 portioner

Du behöver

  • Rödbetsbuljong:
  • ca 500 g färska rödbetor
  • en bit (ca 150 g) rotselleri
  • 1 palsternacka
  • 1 gul lök i klyftor
  • 1/2-1 tsk kumminfrö
  • 1/2-1 tsk fänkålsfrö
  • ca 1 liter vatten
  • ca 2 msk kalv- eller kycklingfond (från flaska)
  • ca 1 msk rödvinsvinäger
  • några persiljestjälkar
  • 2 finhackade skivor rimmat fläsk
  • Borsjtj:
  • 6 dl silad rödbetsbuljong
  • 3 gelatinblad
  • Att servera med:
  • 2 dl smetana (eller crème fraîche)
  • några stänk vodka
  • ca 1 tsk pressad citron + lite rivet citronskal
  • gourmetsalt
  • peppar
  • 1 burk (ca 60 g) eller 4 msk svart storkornskaviar
  • dillkvistar till garnering

Gör så här

1
Skala och skär rotsakerna i bitar och lägg i en kastrull med lök och kryddor.

2
Tillsätt vatten och fond, vinäger, persilja och rimmat fläsk. Koka till mos och vispa det finfördelat. Sila av och spar rödbetsbuljongen.

3
Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Smält dem med kvarvarande vatten i lite av rödbetsbuljongen på svag värme.

4
Vispa ut gelatinblandningen i buljongen.

5
Fördela den i fyra vida glas. Ställ dem kallt så att buljongen blir lätt gelead.

6
Smaksätt smetana eller crème fraîche med lite vodka och/eller saft och skal av citron samt salt och peppar.

7
Forma till ”ägg” att placera på borsjtj-gelén precis före servering. Lägg på svart kaviar och garnera med dill.


Kommentar:
Borsjtj, den ryska rödbetssoppan, har inspirerat Karin Fransson att laga den eleganta geleade rödbetsbuljongen, som hon tycker är en perfekt sommarentré.
Karin Fransson är rikskänd från tv och radio, bland annat i radioprogrammet ”Meny”. Hon driver Hotell Borgholm på Öland tillsammans med sin man Ove Fransson.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top