Vitt formbröd

Ett lättbakat bröd som bakas i avlånga formar. Längst till vänster på bilden ligger skräddkakor och längst till höger ligger vitt formbröd. I tråget ligger ostfrallor längst fram och frukostbullar bakom.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten fingervarmt
  • 0.5 dl matolja
  • 2 tsk salt
  • 2 msk brödsirap ljus
  • vetemjöl ca 13 dl special

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
vallmofrö

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 2 bröd:

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig.

2
Tillsätt olja, salt, sirap och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.

3
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt, eventuellt med lite mera mjöl. Dela degen i två lika stora bitar. Forma släta limpor.

4
Lägg dem i smorda formar, ca 1 1/2 liter. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

5
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter.

6
Stjälp upp bröden efter någon minut och låt bröden kallna på galler under duk.

Scroll to Top