Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten fingervarmt
- 0.5 dl matolja
- 2 tsk salt
- 2 msk brödsirap ljus
- vetemjöl ca 13 dl special
Pensling och garnering:
ägg uppvispat
vallmofrö
Ugn: 175°
Det här behövs för ca 2 bröd:
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degskål. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig.
2
Tillsätt olja, salt, sirap och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
3
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt, eventuellt med lite mera mjöl. Dela degen i två lika stora bitar. Forma släta limpor.
4
Lägg dem i smorda formar, ca 1 1/2 liter. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
5
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter.
6
Stjälp upp bröden efter någon minut och låt bröden kallna på galler under duk.