Du behöver
Dag 1:
2.5 dl grovt rågmjöl
2 dl kallt vatten
Dag 3:
1 dl rågmjöl
1 dl kallt vatten
Dag 4:
1 dl rågmjöl
1 dl kallt vatten
Gör så här
1
Dag 1: Vispa ihop mjöl och vatten till en slät smet i en stor bunke. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur, gärna lite varmare, i två dygn.
2
Dag 3: Vispa i mjöl och vatten och täck över med plastfolie. Låt stå i ett dygn i rumstemperatur.
3
Dag 4: Vispa i mjöl och vatten och täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur i ett dygn till. Sen är surdegen klar att börja baka med.
4
Surdegen behöver matas när man tagit av den. Vispa då i 2 dl grovt rågmjöl och 2 dl kallt vatten. Surdegsgrunden förvaras i kylen.