RECEPT FRÅN HJ

Ljus surdeg av vetemjöl

Foto: Karin Mönefors

Okänd
0 portioner

Du behöver

    Dag 1:

  • 1.5 dl mjöl
  • 1 dl vatten 37
  • 1 tsk strösocker
  • Dag 3:

  • 1.5 dl mjöl
  • 1 dl vatten 37
  • Dag 4:

  • 1 dl mjöl
  • 1 dl vatten 37
  • Grundsurdeg med vetemjöl eller rågmjöl

Gör så här

1
Dag 1: Blanda mjöl, vatten och socker i en skål och vispa om. Täck skålen med plastfolie eller en fuktig duk och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn. En frisk, syrlig doft ska kännas när du luktar på surdegen.
2
Dag 2: Tillsätt mjöl och vatten och vispa om i skålen. Täck över och låt stå ett dygn.
3
Dag 4: Surdegen är klar. Använd så mycket du behöver, fyll sedan på med mjöl och vatten och förvara i en glasburk med tättslutande lock i kylen. Mata surdegen med ny näring i form av mjöl och vatten varje vecka enligt dag 4.

Kommentar:
Surdegen förvaras i kyl när den är klar, lämpligast i en glasburk med tättslutande lock. Därefter matas den varje vecka med nytt vatten och mjöl för att hållas vid liv. När det blir för mycket i burken, ge bort en del eller frys in i fryspåse

Recept