• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Följ med på härliga äventyr i vinterland!

  Många har som tradition att åka till den stora vinterfesten Jokkmokks marknad. Men vinterlandet i norr har mer att erbjuda som exempelvis världsarvet Gammelstad kyrkstad, gruvstaden Kiruna under omvandling och Icehotel i Jukkasjärvi.

  Följ med på härliga äventyr i vinterland!

  Packa väskan med dina varmaste vinterkläder, mössa och vantar. Eller köp nytt på Jokkmokks marknad! Det har hållits marknad första helgen i februari i Jokkmokk sedan 1605 och marknaden är numera internationellt känd.

  Det är en folkfest med marknadsstånd utspridda över hela samhället. En härlig blandning av renprodukter, godsaker, konsthantverk i smide, tenn eller silver och såklart massor av skinn- och renprodukter.

  Vill man hellre satsa på upplevelser finns konst-utställningar, teater, konserter och ren-race. Samer med renar och ackjor packade som vid forna tiders flyttningar, så kallad renrajd, banar väg mellan marknadsstånden.

  Gammelstads kyrkstad är landets största och bäst bevarade och upptagen på Unescos världsarvslista. Kyrkstadsseden lever vidare genom att inbjuda försam-lingsmedlemmarna till kyrkhelger några gånger per år. I Kiruna blir det stadsrundtur, och ta en ordentlig titt. Nästa gång du kommer är stan inte sig lik eftersom hela stadskärnan ska flyttas österut. Vi utlovar en fullspäckad resa i vårt vackra Vinter-Sverige!

   

   

  Dag 1
  Resan startar på med flyg från Arlanda klockan 11.45 med ankomst till Kiruna 13.20, där Via Luleås personal hälsar er välkomna. Vi äter en gemensam välkomstlunch innan vi gör en stadsrundtur i Kiruna och bevistar världens största stads-
  omvandling. Incheckning på vårt centralt belägna hotell. Under kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

   

  Dag 2
  Efter frukost beger vi oss till Jukkasjärvi för ett besök i gamla Lappmarkskyrkan där Bror Hjorts altartavla beskriver väckelse-predikanten Lars Levi Laestadius liv och gärning i Tornedalen under 1800-talet. Vi äter en gemensam lunch innan vi besöker världskända Icehotel där guiden välkomnar oss och visar runt i världens största ishotell. Här finns en isbar och en iskyrka. De ­designade hotellsviterna är unika och ser olika ut år från år. Man blir stum av förundran hur mycket som går att skapa av fruset vatten. Medeltemperaturen i hotellet är minus 5 grader. Efter rundturen finns tid att på egen hand upptäcka hotellet. I Kiruna väntar sedan gemensam middag och övernattning.

   

  Dag 3
  Efter en tidig frukost startar resan mot Jokkmokk. Reseledaren delar ut marknadskatalogen där man kan se allt som händer under dagen. Hela samhället är en enda stor folkfest och utbudet av fina hantverk, konst och nöjen är stort. Handla renkött, konsthantverk i tenn, skinn och horn. Teater, konserter och renrajd är populära attraktioner.
  Vill någon åka hundspann ges tillfälle till det vid Talvatissjön, där också ren-racet äger rum. Efter alla nya intryck slappnar vi av på bussturen tillbaka till Luleå där vi checkar in på vårt centralt belägna hotell och äter gemensam middag.

   

  Dag 4
  Efter frukost gör vi en stadsrundtur i Luleå och besöker Gammelstads kyrkstad. Kyrkbyn, med sina drygt 400 stugor grupperade runt Norrlands största medeltida stenkyrka, är med på Unescos världsarvslista. Efter rundturen väntar fri tid i Luleå innan vi med buss åker ut till Luleå flygplats och tar flyget tillbaka till Arlanda.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!