Island – vulkanernas och glaciärernas ö

Skimrande glaciärer, mäktiga vattenfall och sprutande gejsrar är inte likt något annat. Den mossklädda lavan där inlandsisen dragit fram skapar en magisk landskaps-bild och sagolikt vacker natur som måste upplevas.

På Island bygger man ingenting utan att först ha konsulterat någon klok gubbe eller gumma som har kontakt med de underjordiska. Säger vättarna nej bygger islänningen någon annanstans. Det finns ingen järnväg på Island, kanske är det vättarna som bestämt att det inte behövs?

Det fullmatade programmet startar direkt efter ankomsten. Efter flygresan är det härligt att kliva ner i det varma turkosfärgade vattnet vid Blå Lagunen, mineralerna i vattnet gör huden silkeslen. Nationalparken Thingvellir med sitt enorma vattenfall och det kristallklara vattnet i sprickformationerna i berget lämnar ingen oberörd. Det är också där som kontinentalplattorna möts, det är mäktigt att se hur de format naturen genom tusentals år.

Vid jordvärmeområdet Geysir beskådar vi hur vattenytan på gejsern Strokkur plötsligt börjar koka över och spruta hett vatten mot skyn med några minuters mellanrum, ett skådespel man inte vill missa. Vattenfallen Skogafoss, Gullfoss och Hraunfossar står också på programmet. Landnamssetrid i Borgarnes är ett historiskt museum som visar islänningarnas intressanta historia och turen avslutas i Reykjavik med kort stadsrundtur.

När: 7-11 oktober 2018.
Pris: 12 900 kronor per person i delat dubbelrum.
Researrangör: Vulkanresor.

I priset ingår:
Flyg Stockholm/Köpenhamn – Keflavik tur och retur. Fyra nätter, del i dubbelrum. Fyra frukostar och tre middagar. Lunch på Cabin. Inträden och guidningar enligt program. Svensktalande lokalguide på Island. Representant från Hemmets Journal vid minst 25 bokningar.

Tillägg:
Enkelrumstillägg: 2 900 kronor. Måltidsdrycker.

Övriga resevillkor får du vid bokningen. Kontrollera reseförsäkring och avbeställningsskydd med ditt försäkringsbolag. Med reservation för kurs – och prisändringar samt omkastningar i programmet.

Boka så här:
Vulkan Resor tel: 031-46 10 62. e-post: viglundur@vulkanresor.se (ange namn, adress och mobilnummer). Tala om att det gäller en Hemmets Journal-resa

Ett samarbete mellan Hemmets Journal och Vulkanresor.

Island  – vulkanernas och glaciärernas ö
Islands fantastiska natur hänför.

Dag 1

Flyg från Stockholm/Köpenhamn tidig eftermiddag. Flygresan tar runt tre timmar och vid ankomsten väntar bussen och vår guide. Vi åker till Blå Lagunen och badar i de varma källorna. Därefter kör bussen till hotell Örk i växthusbyn Hveragerdi. På kvällen samlas vi för information och gemensam välkomstmiddag. Passa på att njuta av hotellets bassäng, ångbad och bastu.

Dag 2

Vi kör längs sydkusten nedanför glaciärerna Eyjafjalla och Myrdalsjökull och besöker vattenfallen Skogafoss och Seljalandsfoss som kastar sig ut från stupen likt vita draperier. Ibland går det att gå bakom det ena och se vattenfallet från baksidan.

Därefter gör vi en avstickare till glaciärtungan Sólheimajökull och imponeras av de enorma krafter som format isblocken, och vulkanaskans bildkonstverk i isen. Det kan bli en lång promenad eftersom glaciären flyttar sig när isen smälter. Vi rör oss i områdena kring Fljotshlid och Hlidarendi, skådeplatsen för Njals saga från 1100-talet. Middag på hotellet.

Dag 3

Frukost och utcheckning. Vi besöker vattenfallet Gullfoss, gör ett stopp vid Skálholt och besöker också Geysir – ett jordvärmeområde med gejsern Strokkur som sprutar hett vatten. Därefter kör vi mot nationalparken Thingvellir. Vi passerar Höglandspasset Kaldidalur med Islands näststörsta glaciär Langjökull, och hinner också med de fantastiska vattenfallen Hraunfossar vid Husafell och Deildartunguhver, den mest produktiva varmvattenkällan i världen. På kvällen checkar vi in på Lava hotel Varmaland. Gemensam middag på hotellet.

Dag 4

Frukost och utcheckning. Vi börjar dagen med ett besök i Landnamssetrid i Borgarnes, ett historiskt museum som visar öns och islänningarnas historia. Sedan åker vi mot Reykjavik, och kör genom den långa vackra Hvalfjördur där vi passerar en valfångststation. Framme i huvudstaden blir det en kort stadsrundtur innan vi checkar in på Hotel Cabin och äter gemensam lunch. Resten av dagen är fri för egna upptäckter och middag på egen hand.

Dag 5

Enkel frukost och utcheckning. Avgång klockan 4.30 mot flygplatsen och vårt plan tillbaka till Stockholm eller Köpenhamn, med många härliga upplevelser i bagaget.

Island  – vulkanernas och glaciärernas ö
Fantastiska Gullfoss som vi besöker dag tre.
Island  – vulkanernas och glaciärernas ö
Strokkur – gejsern som vi besöker dag tre.
Island  – vulkanernas och glaciärernas ö
Skógafoss – ett av islands största vattenfall.