• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Följ med till Sankt Petersburg - upplev Rysslands Versailles!

  Avresa 1 oktober 2017. Upplev Sankt Petersburgs mest kända sevärdheter och vackra trädgårdar tillsammans med Rysslandsexperten Erik Klefbom. Vi reser även tillbaka i tiden, och till hjälp har vi ryska skådespelare som levandegör det dramatiska händelseförloppet under de ödesdigra dagarna i slutet av 1917.

  Följ med till Sankt Petersburg - upplev Rysslands Versailles!

  Rysslands näst största stad Sankt Petersburg har drygt 5 miljoner invånare och grundades av den ryske tsaren Peter den store 1703. Det strategiska läget som östersjöhamnstad har gjort att den alltid ansetts vara Rysslands fönster mot väst, och ha en mer europeisk prägel än de andra städerna i ryska imperiet, i arkitektur liksom kulturell atmosfär och livsstil.

  Staden har haft flera namn: Petrograd, Leningrad, och efter en folkomröstning år 1991 återinfördes stadens gamla tyska namn Sankt Petersburg. Palatset Eremitaget med sina 1 057 rum, 117 trappor, 1 786 dörröppningar och 1 945 fönster bjuder dig på en spännande och mycket intressant vandring! Tsarens sommarpalats Peterhof kallas ibland för Rysslands Versailles. Komplexet tillsammans med stadskärnan tillhör UNESCOS:s världsarvslista. Den vackra slottsträdgården har inte mindre än 176 fontäner och mest framträdande är den stora vattentrappan prydd med förgyllda bronsskulpturer som leder ner från slottet. Palatset invigdes år 1723 och byggdes som en symbol för Rysslands vinst i Stora nordiska kriget.

  Det här är en resa för dig som vill lära känna Sankt Petersburgs historia likväl som nutida Rysslands kultur, människor och politik.

  Uppståndelsekyrkans vackra siluett är en god symbol för Sankt Petersburg.

  Dag 1:

  Erik Klefbom och en svensktalande guide möter oss på flygplatsen. Efter incheckning på hotellet bekantar vi oss med huvudgatan Nevsky Prospekt. Välkomstmiddag på kvällen.


  Dag 2:

  Vi börjar med stadsrundtur och efter lunch gör vi en kanaltur på floden Neva. Vi besöker också pansarkryssaren "Aurora", som avfyrade skotten som startade revolutionen, och Museet för politisk historia. Middag på egen hand.


  Dag 3:

  Efter frukost upplever vi det första historiska skådespelet, "Stormigt medlemsmöte i arbetarrådet" på Kirovfabriken". Här möter vi arbetare som diskuterar kampen för bröd och fred. Arbetarna tar till vapen för att gå ut på gatorna och demonstrera.

  På eftermiddagen besöker vi det storslagna Eremitaget. Middag på egen hand.


  Dag 4:

  Skådespelet "Nyhetsmöte på Pravdas tidningsredaktion". Här möter vi Josef Stalin som styr den röda propagandan och publicerar krönikor av Lenin. Soldater och arbetare hämtar tidningen direkt på tryckeriet och bläddrar i sidorna. Redaktionen vandaliseras av politiska motståndare och Stalin tvingas lägga om taktik.

  Därefter besöker vi ett lägenhetsmuseum: Lenins och Stalins gömställe hos familjen Allilov. Efter lunch är det dags för ytterligare ett skådespel, "Bolsjevikernas möte i högkvarteret". Trotskij, Stalin och Krupskaja lägger upp taktiken inför maktövertagandet. Lenin anländer från sitt gömställe maskerad till lokförare. Partiledningen röstar för att dra igång revolutionen och samlar sig inför uppgiften. Men vem har stulit Lenins jacka?


  Dag 5:

  Skådespelet "Svenskar och finnar i revolutionens öga", där vi möter familjer som kämpar för att behålla sin egendom. Hur ska gruppen som förskansat sig på ett hotell ta sig ur den stormiga staden?

  Efter lunch besöker vi tsarernas sommarpalats Peterhof, med sina vackra trädgårdar och fontäner. I slottsparken ges skådespelet "Vånda i tsarfamiljen", där vi får möta Nikolaj II som sitter i husarrest med döttrarna. De vandrar i slottsparken och pratar om Rysslands öde, när de plötsligt möter en oväntad gäst.


  Dag 6:

  Programfri förmiddag för egna strövtåg och shopping. Transfer till flygplatsen och hemresan till Stockholm.

  Eremitaget är ett av världens största och rikaste museer.

  Peterhof kallas ibland Rysslands Versailles.

  En av dagarna på resan gör vi en kanaltur med båt.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!