Inger öppnade lanthandel till minne av sin man: “Det känns tomt utan honom”

Gamla burkar, skor och allsköns tingeltangel – Sigge samlade på saker som hör en lanthandel till. När han dog bestämde sig hustru och barn för att ära honom med en riktig handelsbod. – Det har också varit ett sätt att bearbeta sorgen.

Vi är på besök i en liten radby utanför Köpingsvik på norra Öland. En riktig idyll med gamla trähus på rad, röda lador längs byvägen och rosor som klättrar över stenmurarna.

Här har Inger Johansson med hjälp av sina båda barn Helena och Magnus inrättat en gammal lanthandel i en av ekonomibyggnaderna. När Ingers make Sigvard, Sigge kallad, hastigt avled hade han samlat på sig en ansenlig mängd prylar med anknytning till lanthandel.

Han hade ett brinnande intresse för gamla saker och åkte ofta runt på auktioner i Småland. I garaget fanns över 100 flyttkartonger fulla med burkar, flaskor, skor, julsaker, grammofonskivor och allt annat som hörde till en välsorterad, gammaldags lanthandel.

– Jag tror inte ens Sigge själv visste hur mycket han hade fått ihop egentligen. Här fanns ju även en stor affärsdisk, lagerhyllor, karamellburkar, rullar med inslagningspapper och en fin gammal kassaapparat. När vi funderat ett tag på vad vi skulle göra av allt fick vi en idé om att vi självklart skulle bygga en lanthandel med alla sakerna som Sigge samlat – det var ju precis det han själv hade velat göra. Jag tycker att det är ett bra sätt att hedra honom, och jag är alldeles säker på att han hade varit väldigt nöjd om han kunde se oss här idag.

Inger och Sigge gifte sig redan 1966, och hon tycker att det känns väldigt tomt utan honom. Att engagera sig i hans samling var ett sätt att bearbeta sorgen över att han inte finns längre. Sigge var en mycket aktiv man med många järn i elden. Han var en framgångsrik entreprenör och egenföretagare inom snickeri-, restaurang-, hotell- och konferensbranschen.

Inger öppnade lanthandel till minne av sin man:
Hyllor fyllda med nostalgi – visst känner man igen plåtburkarna för kaffe, kex och choklad!

Full av energi

Hösten 1986 förvärvade Sigge gården Stufvenäs utanför Söderåkra och utvecklade den till exklusiva Stufvenäs Gästgifveri, ett populärt ställe för bröllop och bemärkelsedagar. Här lade han ner hela sin själ och ägnade mycket tid åt både byggande och utveckling av denna pärla vid Östersjön. Sigge drev Stufvenäs Gästgifveri tillsammans med Inger och barnen, och det såldes 2019.

– Sigge var så full av energi hela vägen och brydde sig om alla. Pengar var inte så viktigt för honom och han hade inget behov av att synas, utan det viktigaste var att sprida glädje. Han kände många och alla visste vem Sigge var. Han hade också ett stort intresse för veteranbilar och vi har varit med och kört Svenska kungsrallyt här på Öland. Han älskade när det var folkfest, liv och rörelse. Jag kan faktiskt föreställa mig honom gå runt här i handelsboden och prata med alla kunder. Då hade han verkligen trivts!

När gästgiveriet sålts fanns det tid över till annat, och Inger och barnen Helena och Magnus kastade sig in i det enorma arbetet med att bygga upp en lanthandel från grunden. Det skulle läggas golv, byggas hyllor, sättas upp krokar och dras ny el. Och inte minst skulle alla föremål packas upp, sorteras och grupperas, torkas av och radas upp.

På hyllorna trängs nu gamla godisförpackningar med allt från dalahästar och bokmärken till trådrullar och verktyg – precis som det kunde se ut i en handelsbod på landet för 100 år sedan. Faktum är att det faktiskt finns många fler ouppackade lådor kvar, trots att lokalen är överfylld.

Inger öppnade lanthandel till minne av sin man:
Handelsdisken och de praktiska hållarna för presentpapper fanns också i Sigvards gömmor.

Alla är välkomna

Sigges handelsbod är varken butik, loppis eller museum. Det är mer en hyllning till Sigge och något bestående för barnbarnen och andra intresserade. Det mesta som finns där är ändå till salu om man frågar. Det måste ju göras plats för de saker som väntar på att packas upp.

Det finns inga skyltar som visar var handelsboden ligger, för Inger och barnen vill hålla det enkelt och inte dra igång något stort. Det var först inte självklart att handelsboden skulle öppnas för allmänheten. Men när de såg hur fint det blev med alla sakerna ville de dela med sig av upplevelsen.

– Det är så roligt att se vilka som hittar hit – det kan vara en lantbrukare som råkade komma förbi i traktor, cykelturister, campare, någon som sett oss på Facebook, grannar eller andra som råkat köra in på den lilla byvägen just när vi har öppet. Alla är välkomna in att prata en stund och titta runt på allt spännande som finns här. Det är så roligt att se alla glada miner när besökarna känner igen något speciellt från sin barndom. Och om någon blir extra förtjust i ett föremål får de gärna köpa det. Det är precis så Sigge hade velat ha det!

När vi pratar med Helena igen inför publiceringen av artikeln berättar hon att familjen redan gett sig i kast med ett nytt projekt. Utanför Emmaboda, där Helena bor med sin familj, ska de öppna ett bed and breakfast i ett hus från mitten av 1800-talet och inreda med tidsenliga möbler. Och handelsboden får flytta från Öland hem till Helena!

– Åleberg ligger mitt i utvandrarbygderna och nämns till och med i låten Duvemåla hage med Helen Sjöholm. Här på gården finns ett gammalt kokhus som blir perfekt för lanthandeln. När allt blir klart kommer vi att ha möjlighet att ha handelsboden öppen mycket mer.

Scroll to Top