Lill-Babs döttrar om sin mamma: ”Hon gav allt – både för oss och publiken”

I 65 år underhöll Barbro "Lill-Babs" Svensson oss på scen, teater och i filmer och sjöng sig in i våra hjärtan. Nu har döttrarna Monica, Malin och Kristin skrivit en bok om sin älskade mamma.

Karriären började av en slump. Barbro Svensson, 15 år, från Järvsö i Hälsingland, sjöng ”Min vän Spiken, lång och klen, flera meter ben”, i radioprogrammet Morgonkvisten.

Simon Brehm, känd orkesterledare, lyssnade – och hörde en blivande stjärna.

Barbro Svensson började sjunga med Simon Brehms orkester på Bal Palais i Stockholm och han gav henne artistnamnet Lill-Babs. Då fanns redan en annan sångstjärna som hette Babs, förnamnet var Alice.

Men karriären höll på att ta slut innan den börjat. Lill-Babs var 16 år när hon blev gravid. Hon vände hem till Järvsö och födde Monica. Men snart åkte hon tillbaka till hyresrummet på Bastugatan i Stockholm och Monica lämnades i mormor Britas och morfar Ragnars goda vård.

En ung och ännu okänd textförfattare vid namn Stikkan Anderson skrev en text till Lill-Babs. Den blev
en kanonsuccé.

Är du kär i mig ännu Klas-Göran? heter låten. Lill-Babs sjöng den, på publikens begäran, på bred hälsingedialekt under alla de 65 år hon stod i strålkastarljuset. Skivan sålde i över 100 000 exemplar och hjälpte till att betala radhuset i Sollentuna dit också Monica och mormor flyttade.

Det blev mycket mer. Lill-Babs reste runt i folkparkerna, varv efter varv, i åratal. Hon var tuff brud i lyxförpackning, sjöng April, april på Eurovision Song Contest, spelade revy med Kar de Mumma på Folkan och filmade med Carl-Gustaf Lindstedt.

Hon älskade sitt jobb. Och publiken älskade henne.

År 1963 var Lill-Babs den stora stjärnan i tv-programmet Drop-In. Fyra långhåriga killar från Liverpool vid namn John, Paul, George och Ringo var på sin första utlandsturné och gästade också programmet. Efter showen ställde de sig i kön för att få Lill-Babs autograf. The Beatles hette bandet.

Lill-Babs jobbade med Sammy Davis och Quincy Jones. Akademiledamoten Lars Forssell skrev en hel show åt henne på 1980-talet.

Sista turnén var 2017 då Lill-Babs turnerade med artistkompisarna Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson – tillsammans 183 år på scen.

Lill-Babs döttrar om sin mamma:
Lill-Babs och döttrarna hälsar på hos mormor Brita i Järvsö.
Foto: Privat/Ur boken Vår mamma Lill-Babs

Lill-Babs dog i cancer den 3 april 2018. Hon blev 80 år. I fjol utsågs hon av Hemmets Journals läsare till Sveriges mest folkkära person de senaste 100 åren.

Och nu har boken Vår mamma Lill-Babs just kommit ut.

Lill-Babs döttrar, Monica Svensson, 67, Malin Berghagen, 56, och Kristin Kaspersen, 53, skriver om saknaden men mest om hur de minns allt glatt och spännande när de växte upp med mamman som blev Sveriges mest älskade artist och samtidigt var en kärleksfull bullbakande mamma.

– Att vara ensamstående mamma på turné eller att jobba på krogshow kräver sitt. Mammas kärlek till jobbet och till oss balanserade hon på ett fantastiskt sätt. Hon gav allt på scenen för sin publik och allt för oss när hon kom hem. När vi var små var det inte lika vanligt med föräldrar som separerat. Inte nog med att vi stack ut som familj med tanke på mammas yrke. Hon hade dessutom tre döttrar med tre olika män. Vi var väl en vanlig familj, jag visste inte annat, skriver Kristin Kaspersen.

Se fler bilder ur boken i Hemmets Journal 22, 2022.

Scroll to Top