Tuija tog en bild av en fjäril – och fann kärleken i Rumänien

Det var en lyckträff när Tuija lyckades fånga den perfekta bilden av en fjäril. Men inte kunde hon tro att den skulle leda till att hon fann kärleken – hos en yngre man, Catalin, i en helt annan del av Europa.

Tuija och Catalin Tudor

Ålder: 48 respektive 35 år.
Familj: Tuija har två barn som är 16 och 13 år. Catalin har sina föräldrar i Rumänien samt en bror och en syster i Tyskland.
Bor: I lägenhet i Katrineholm.
Gör: Tuija arbetar som kock inom kommunen och Catalin utbildar sig till undersköterska.
Fritidsintresse: Fotografering.

De orangeskimrande fjärilarna var så vackra när de flög omkring i lavendelhäcken. Tuija hämtade sin nyinköpta digitalkamera och började fotografera skådespelet. Kameran smattrade envetet och plötsligt visade displayen den näst intill perfekta bilden av en fjäril.

Tuija var så nöjd att hon lade upp den på en fotosajt.

I ett litet hus på den rumänska landsbygden dök den vackra fjärilen upp på Catalin Tudors bildskärm.

Det blev början på en lika vacker kärlekssaga.

Hemma i trerumslägenheten i Katrineholm sitter Tuija och Catalin och tittar på de många bilder som de tagit genom åren. Men Tuijas fjärilsbild är och förblir speciell.

– Utan den hade vi inte varit så här lyckliga, säger paret och fattar ömt varandras händer.

Fotografering är deras gemensamma intresse och motiven varierar. Duveholmssjön, som ligger i närheten, är dock ett favoritmotiv och den har förevigats i gryning, i kvällssol, i dimma och med vresiga moln på himlen.

Catalin visar stolt en vacker bild av Tuija vid Duveholmssjön. Ett foto som också pryder den tjeckiska utgåvan av författaren Gabriel Tallents bok Min älskade älskling.

Nygammalt intresse

När Tuija för snart sex år sedan tog fjärilsbilden var det efter att hennes fotointresse legat i malpåse under många år.

– Som ung fotograferade jag mycket. Men när jag gifte mig och fick mina båda barn fanns det inte tid till att utöva någon hobby, säger hon.

Det var när hon och hennes man skulle gå skilda vägar som hon bestämde sig för att ta upp sitt gamla intresse.

– Tiderna hade förändrats sedan jag stod och framkallade svartvita bilder i mörkrummet, säger hon. Jag köpte en digitalkamera. Bilden jag tog kunde jag se direkt, vilket kändes jättespännande. Bilderna jag var mest nöjd med lade jag upp på ett forum för fotointresserade.

Catalin bodde på landsbygden utanför staden Brașov i Rumänien. Han arbetade under säsong på en cementfabrik men var under stora delar av året arbetslös och bodde fortfarande hemma hos sina föräldrar. Han hade, precis som Tuija, ett stort fotointresse och bilderna försökte han sälja på internet.

När han såg Tuijas fjäril tyckte han att det var en vacker bild med de rätta kontrasterna, det rätta ljuset och de rätta färgerna. Men det var något annat också …

– Hon hade lagt upp selfies på sig själv och jag tyckte att hon var en mycket vacker kvinna. Detta tillsammans med att hon tog så vackra bilder gjorde att jag började följa henne på sajten. När jag såg fjärilsbilden tog jag tillfället i akt att uttrycka min beundran. Jag gjorde en lite längre och konstruktiv utläggning för att få henne att känna något och få igång en dialog, säger Catalin.

Tuija tog en bild av en fjäril – och fann kärleken i Rumänien
Tuijas vackra fjärilsbild blev upprinnelsen till hennes och Catalins kärlekshistoria.
Foto: Tuija Tudor

Pratade med video

Tuija blev smickrad, konversationen kom igång och efter ett tag bestämde de sig för att fortsätta i ett enskilt forum där de kunde prata med video.

– Jag ville fortfarande vara anonym och inte lämna ut telefonnummer, säger Tuija.

Hon hade sett en bild på Catalin som fick henne att häpna.

– Du såg ut som en fotomodell på den, säger hon och skrattar.

Ju mer de pratade, desto mer växte känslorna.

– Jag sa till mig själv: Vad är detta? Jag var på väg att vi bli förälskad i en tolv år yngre man som bodde i ett annat land och som jag aldrig träffat i verkliga livet. Jag försökte intala mig själv att inte bli kär.

Men den pirrande nyfikenheten och den unge mannens passion var svår att stå emot.

Catalin kände också starkt för Tuija.

– Hon var så andlig och passionerad när vi pratade. Jag hade aldrig upplevt något liknande. Jag kände att hon tyckte om mig för den person jag var, inte vilken status jag hade eller vilka saker jag ägde, så som det ofta är i Rumänien.

Efter tre veckors konversation sa han rakt ut att han var kär i henne.

– Och jag var redan kär i honom, säger Tuija. Men jag var mitt uppe i skilsmässan och hade ett hus som skulle säljas. Jag sa därför inget om mina känslor eftersom jag ville vinna mer tid innan vi skulle träffas på riktigt.

Pirrande känslor

Efter fyra månaders konversation via chatt och Skype bestämde Catalin att han skulle åka till Sverige – för att stanna.

Tuija minns nervositeten inför detta möte i början av oktober på Arlanda flygplats.

– Det var en pirrande känsla av nervositet när jag gick mot gaten där han skulle komma. Plötsligt såg jag honom komma ut från toaletten.

Det blev ett möte som sprudlade av magi.

Catalin lade sina händer runt hennes kinder och kysste henne – en kyss som de aldrig glömmer.

– Jag kände hur kärleksfulla dina händer var, säger Tuija.

– Och jag kände hur nervös och stel du var, säger Catalin och skrattar.

Mötet med det nya landet var som en sagoupplevelse för honom.

– Husen som vi åkte förbi såg ut som legobyggen. Allt framstod som så välordnat och välstädat.

Den 6 november 2015, drygt ett år efter att de träffats, gifte de sig.

– Vi var båda säkra på vår sak och ville leva tillsammans som man och hustru. Trots att vi kommer från olika kulturer har det inte varit några kulturkrockar. Det beror nog på att vi tänker ganska lika i det mesta.

Tuija och Catalin tittar på bilden av fjärilen som landade i lavendelhäcken för sex år sedan. En för många obetydlig bild – men inte för dem.

– Vi är lika nyförälskade som för sex år sedan, säger de.

Scroll to Top