Catherina fick hjälp av Arvinge Okänd: Fann sin bror i Tyskland

Catherina Strandquist var över 30 år när hon efter idoga efterforskningar fick kännedom om sin biologiske pappa Leo. Och 20 år senare skulle det visa sig bli fler överraskningar ...

Catherina Strandquist

Ålder: 56 år.
Familj: Maken Niklas.
Bor: I Malmö.

Under fyra säsonger har redaktionen för SVT-programmet Arvinge okänd letat reda på svårfunna arvingar till avlidna personer. I den senaste säsongen valde redaktionen att göra ett avsteg från konceptet och ta sig an ett fall där det inte fanns något arv inblandat.

Upptakten till det lite udda avsnittet Pilotens dotter var ett brev från Catherina Strandquist i Malmö som bad redaktionen om hjälp med att hitta sin okände halvbror i Tyskland. Kort efter att Catherina postat brevet blev hon uppringd av Lisa Jarenskog, producent för Arvinge okänd.

– Lisa sa att även om mitt fall inte föll inom ramen för programmet ville de gärna fortsätta att gräva i det. Jag blev jätteglad eftersom jag gått bet i mitt eget sökande, berättar Catherina.

Catherina fick hjälp av Arvinge Okänd: Fann sin bror i Tyskland
Catherina Strandquist och hennes man Niklas Wackå är båda glada över att ha hittat både Catherinas pappa och lillebror.

Föraningar som liten

Catherina är uppvuxen i vad som på ytan var en kärnfamilj, med mamma, pappa och en lillebror. Men redan i barndomen fick hon en föraning om att mannen hon trodde var hennes far kanske trots allt inte var det.

– En gång i 10-årsåldern då jag sov över hos min mormor visade hon mig ett tidningsurklipp på en amerikansk man i flyguniform och sa: ”Det här är din pappa!” Mamma blev väldigt arg på min mormor och sa att det inte stämde.

Något mer fick jag inte veta eftersom ingen någonsin yttrade sig om saken igen.

Catherina berättar att hon hade en otrygg uppväxt.

I vuxen ålder bröt hon med sin mamma men upprätthöll kontakten med den 14 år yngre brodern Alexander.

En dag i slutet av 1990-talet dök han upp på Catherinas jobb och berättade att han haft en dispyt med deras mamma.

– Under grälet hade hon slängt ur sig att Alexanders pappa inte var min pappa. Jag blev chockad. Varför har ingen berättat detta för mig? Jag skrev ett brev till mamma för att få veta mer, men hon ville inte diskutera saken. Problemet var att jag inte hade någon annan att fråga. Min mormor var vid det laget död sedan länge.

Trots allt var Catherina fast besluten att ta reda på sanningen om vem som var hennes far. På vinst och förlust ringde hon till den lokala pastorsexpeditionen och bad om att få ut sitt personbevis.

– Jag trodde att det skulle stå ”fader okänd” i personbeviset, men jag hade sådan tur att min biologiske pappas namn och adress fanns där. Eld och lågor över att ha identifierat min pappa skrev jag snabbt ett brev till honom.

Enda kruxet var att adressuppgifterna till Catherinas biologiske far, Leo Kitchen, var över 30 år gamla.

– De gick till hans föräldrahem i Ohio i USA. Det var rena turen att Leo råkade befinna sig där vid just den tidpunkten. Han bodde inte i sitt föräldrahem i vanliga fall, men eftersom min farmor nyligen dött höll Leo på att avyttra gården. Precis då damp mitt brev ner.

Catherina fick hjälp av Arvinge Okänd: Fann sin bror i Tyskland
Catherinas pappa Leo i sin pilotuniform 1961. Bilden har Catherina fått från amerikanska försvarsdepartementet.
Foto: Privat

En semesterromans

En tid senare kom det ett svarsbrev från Leo.

– Leo berättade att han träffat min mamma under en semester på Mallorca 1964. Jag var resultatet av deras semesterromans. Leo hade senare blivit meddelad om att min mamma var gravid, men efter det hade mina föräldrar ingen mer kontakt.

Via sporadiska brev och telefonsamtal fick Catherina veta att hennes franske farfar och nederländska farmor tillsammans emigrerat till USA och där bytt namn till Kitchen, en direktöversättning av deras tidigare franska efternamn Cuisine. Leo själv var en rastlös själ som i sitt arbete som pilot varit bosatt på många platser i världen, däribland i Berlin. Långt om länge avslöjade han att han under sin tid i Tyskland fått en son.

– Av någon anledning sa han aldrig namnet på min bror. Idag förstår jag inte varför jag inte frågade vad min bror hette och var han bodde.

Men tiden visade sig vara knapp. I början av år 2000 bestämde sig far och dotter för att ses. Det var planerat att Leo, som vid denna tid bodde i Thailand, skulle komma på besök till Catherina. Men innan mötet hann äga rum bröts kontakten plötsligt.

– Jag blev rädd att han kanske hade fått kalla fötter och ångrat sig. Men när jag kom hem sent en kväll hade Leo lämnat ett meddelande på telefonsvararen. Allvaret i hans röst fick mig att förstå att någonting hade hänt. När jag ringde tillbaka var det ingen som svarade.

Senare fick Catherina veta att fadern inte alls varit i Thailand. Efter att ha fått beskedet att han led av strupcancer for Leo tillbaka till USA, där han skrevs in på sjukhus.

– Det var därifrån han ringde mig. Några månader senare fick jag ett brev från Leos bästa vän Kenneth, som berättade att min pappa hastigt gått bort – bara några dagar efter att han hade försökt kontakta mig. Det tog mig väldigt hårt. Han var bara 65 år när han dog. Vi hade ägnat flera år att bygga upp en relation och så raserades allting innan vi ens hann träffas.

Kenneth skrev att han skulle vara bortrest en tid men att de kunde höras när han kom tillbaka.

– Jag hade för avsikt att kontakta honom, men när jag och min man i samma veva flyttade kom brevet bort. Kenneth hade ett ovanligt efternamn som jag inte kunde minnas. Där tappade jag alla möjligheter att få veta mer om min bror i Tyskland.

Catherina fick hjälp av Arvinge Okänd: Fann sin bror i Tyskland
Catherina och Daryl som barn.
Foto: Privat

Hade bara ett foto

Men när hon och maken Niklas 2019 röjde i källaren trillade brevet plötsligt ut ur en låda.

– När jag återfann brevet hade det gått 19 år sedan Kenneth skickat det.

Catherina sökte på Kenneths namn på internet och möttes av hans dödsruna. Med minnesrunans hjälp lyckades hon spåra upp Kenneths exfru, som vidarebefordrade hennes brev till hans änka. Och tänka sig, hon visste namnet: Daryl Kitchen!

– Men när jag sökte visade det sig finnas jättemånga i Tyskland som hette Daryl Kitchen.

En smula stukad gick Catherina vidare till Facebook, där det fanns flera användare med samma namn. Men hon fastnade för en användarprofil med ett fotografi av en man som hon inbillade sig kunde vara den Daryl som hon letade efter.

– Då ska du veta att jag bara hade ett enda foto av min pappa, föreställande honom och min mamma i sombreror på en klubb på Mallorca. Jag satt med fotot framför mig och försökte utröna om mannen kunde vara min pappas son. Samtidigt var jag orolig över att han kanske inte längre levde eftersom sidan hade varit inaktiv i flera år.

Återigen hade Catherina nått vägs ände. Hon förstod att den enda chansen att hitta sin bror var att anlita professionell hjälp. Hon kontaktade SVT. I maj förra året kom programledarna Kattis Ahlström och Niklas Källner på besök till Malmö för att avslöja hur sökandet hade gått.

– Programmets producent, Lisa, hade i förväg antytt att utkomsten var positiv, men det var inte förrän någon halvtimme innan Kattis ringde upp Daryl på Skype som jag fick veta att jag skulle få prata med honom.

Catherina fick hjälp av Arvinge Okänd: Fann sin bror i Tyskland
Daryl och hans man Mark har tvingats ställa in sin tänkta Sverigeresa två gånger, men nu är planen att de snart ska komma hit.
Foto: Privat

Fantastisk känsla

Mannen, som en stund senare uppenbarade sig på dator-skärmen, var just den person som Catherina ringat in som sin förmodade bror.

– Det var en fantastisk känsla att få prata med honom, men jag var så nervös att jag nästan inte minns någonting av samtalet.

Dagen därpå pratade de med varandra i flera timmar – en vana som har fortsatt. Redan från första stund stod det klart att Catherina och hennes knappt 15 månader yngre bror Daryl trots sina skilda uppväxter har mycket gemensamt, inte minst den stora passionen för science fiction-filmer och tillhörande rekvisita.

– Både min man och Daryls man säger att vi är lika i så många avseenden. När jag och Daryl pratar med varandra känns det som om vi har känt varandra hela livet. Vi har väldigt samstämmiga åsikter och delar samma humor. Nu har vi syskon varandra livet ut.

På grund av coronapandemin har syskonen i skrivande stund ännu inte fått möjlighet att mötas i verkliga livet.

– Daryl och Mark har tvingats ställa in sin tänkta Sverigeresa två gånger, men nu är planen att de snart ska komma hit.

Missa inte!

Avsnittet av Arvinge okänd med Catherina och Daryl kan ses på SVT Play till den 5 oktober.

Scroll to Top