Bröderna i Kallinge har exakt samma namn: “Vi visste inte om varandras existens”

Att det bor två Mikael Sjöberg i lilla orten Kallinge är inget jättekonstigt. Men när man lägger till att de är bröder och helsyskon undrar många om föräldrarna totalt saknar fantasi ...

Det döljer sig en sorglig historia bakom namnet Mikael Sjöberg i Kallinge. De alkoholiserade föräldrarna ansågs inte kapabla att uppfostra sina barn.

Mikael Sjöberg

Ålder: 59 år.
Familj: Två egna söner, styvfar till fyra barn och sammanlagt åtta barnbarn.
Bor: I hus i Kallinge.
Intressen: Bilar, renovera huset och träffa vänner.

Därför togs först den ene brodern Sjöberg ifrån dem, efter födelsen i april 1962, och knappt ett år senare, i mars 1963, hämtades den nyfödde broder nummer två av myndigheterna.

Efter flytten från föräldrarna i Stockholm hamnade den äldre brodern så småningom i Småland och den yngre i Blekinge. Ovetande om varandras existens döptes de båda till Mikael i förnamn.

Mikael Sjöberg

Ålder: 58 år.
Familj: Sambon Marianne Johansson, tre barn sedan tidigare förhållande och fyra barnbarn.
Bor: I hus i Kallinge.
Intressen: Bilar och att renovera gräsklippare.

För Mikael den äldre blev de första åren i livet turbulenta.

– Jag slussades mellan sex olika barnhem innan jag till slut fick en fast punkt hos en lantbrukarfamilj i Dannäs utanför Värnamo, berättar han.

Han var 13 år gammal när han fick kännedom om att han hade biologiska syskon, två systrar i Göteborg och en bror i Blekinge.

– Mina fosterföräldrar gjorde ett arrangemang där vi fyra skulle träffas hos systrarnas fosterföräldrar i Göteborg på ett sportlov.

Bröderna i Kallinge har exakt samma namn:
Bröderna som unga. Till vänster den äldre Mikael , till höger den yngre Mikael.
(Privata bilder)

Äkta brödrakärlek

Mikael Sjöberg den yngre var bara två månader när han kom till ett fosterhem i Björkeryd utanför Karlskrona, även det en lantbrukarfamilj.

– Egentligen var det meningen att jag skulle ha fått namnet Olle. Men det var ett namn som fanns i deras egen släkt, så det valdes bort av den anledningen. Då blev det Mikael.

Det blev omtumlande när han som 12-åring fick veta att han skulle åka till Göteborg och träffa sina biologiska syskon som han fram till dess inte haft en aning om.

– Ingen hade berättat något.

Det var också då som bröderna insåg att de hade samma namn.

– Men det var faktiskt inget som vi reflekterade så mycket över.

Några år senare slumpade det sig så att Mikael den äldre skulle göra militärtjänstgöring i Karlskrona.

– Min fosterfar arbetade på örlogsbasen och han berättade att min bror hade ryckt in. Då tog jag min moped och åkte dit så att vi kunde träffas utanför vakten.

Mikael Sjöberg den äldre bodde länge i Värnamo, där han så småningom gifte sig och fick två söner.

Mikael Sjöberg den yngre gifte sig också, fick tre barn och bosatte sig i Kallinge.

Trots det geografiska avståndet hade bröderna bra kontakt och delade bland annat intresset för amerikanska bilar.

Bröderna i Kallinge har exakt samma namn:
Överst den yngre Mikaels röda Chevrolet Impala. Underst den äldre Mikaels röda Buick.
(Privata bilder)

Trots att de inte vuxit upp tillsammans fanns ändå den äkta brödrakärleken där. Som när Mikael den yngre för snart tio år sedan föll 15 meter utför ett stup och spräckte lungorna så allvarligt att han fick ligga i respirator i flera veckor.

– Jag reste ner från Värnamo och var på sjukhuset så ofta jag kunde. Usch, det var en hemsk tid när jag inte visste om han skulle klara sig, säger Mikael den äldre och får en tår i ögonvrån.

För att komma sin bror närmare flyttade han för tre år sedan ner till Blekinge. Nu umgås de så gott som dagligen och trivs i varandras sällskap.

– Det var väl egentligen då som vi förstod hur konstigt det är att två helsyskon har samma namn. Framför allt blev det många konstiga förväxlingar, berättar de.

Som när Mikael den äldre lagt ut på Facebook att han skänkte bort en stege. Men det var hem till Mikael den yngre som det kom en person som ville ha stegen.

– Jag förstod först ingenting, skrattar Mikael den yngre.

Under en tid hade de var sin röd bil, Mikael den äldre en Buick och Mikael den yngre en Chevrolet Impala. Bilarna hade de också som profilbild på Facebook.

Mikael den yngre berättar:

– Jag var på en bilträff och många kvinnor blev intresserade av min bil. Jag berättade att jag lägger upp en del på Facebook och sa att det bara var att gå in där och leta upp Mikael Sjöberg med en bild
på en röd Impala.

På Facebookbilderna var bilarna svåra att särskilja, så det var inte så konstigt att det var till Mikael Sjöberg den äldre som vänförfrågningarna strömmade in.

– Min dåvarande fru såg dessa och blev rasande eftersom hon trodde jag varit ute och flörtat. Jag försökte förgäves förklara att det inte var jag utan att det måste vara min bror de vill bli vän med. Det tog lång tid innan jag lyckades övertyga henne om att så var fallet.

Scroll to Top