Så hanterar du din oro – expertens tips för psykiskt välmående

När livet förändras behöver vi acceptera detta och följa med i rörelsen – dansa mjukt med tillvaron, helt enkelt! Efter drygt 40 år som yrkesverksam psykolog och psykoterapeut har Anna Kåver samlat sina erfarenheter i en ny bok som är dubbelt aktuell nu i coronakrisen.

Anna Kåvers 5 bästa tips för ökat psykiskt välbefinnande

1. Aktivera din acceptans

Försök att se ­verkligheten – du själv, livet och andra – ­precis som den är och inte hur du tycker att den borde vara. Fortsätt vara aktiv med det som du ändå kan göra. Det innebär att komma till ro, även med sådant som är obehagligt, svårt och tungt i ditt liv.  

2. Aktivera din välvilja

Välj ett lyssnande, ­empatiskt, tolerant och hjälpsamt förhållningssätt mot dina medmänniskor och mot dig själv. Försök att se andra människors perspektiv på tillvaron och respektera dem även när de tycker olika. När du gör detta, så får du kärlek och respekt tillbaka, ett gott ”tillsammans”.

3. Hitta ett engagemang utanför dig själv

Vi behöver glömma bort, ta paus, från oss ­själva ibland. Se till att hitta stimulans i aktiviteter och intressen som inte primärt har att göra med dig själv och ditt liv. Gå med i en förening eller bokcirkel, lär dig något nytt, engagera dig politiskt eller idéellt eller bestäm dig för att ­anlägga en riktigt fin trädgård.  

4. Lek och njut

Det måste vara gott för dig att leva. Försök att hitta lekfullheten och tillåt dig att njuta så mycket det går. Överraskningar och positiva sinnesupplevelser hör hit. Att sätta guldkant på tillvaron gör du genom att värna glädjen och skrattet, äta god mat, lyssna på vacker musik, kroppsberöring, rörelse och vila, naturupplevelser och allt det som just du värdesätter. 

5. Ta hjälp av andra

När du mår dåligt – vänd dig mot någon, öppna dig för den du har förtroende för.

Källa: Anna Kåver

Vi människor besitter fantastiska krafter och med relativt små insatser kan dessa effektivt lockas fram. Det var med det i bakhuvudet som Anna Kåver beslöt sig för att skriva en ny bok i personlig essäform som fick titeln Dansa mjukt med tillvaron.

– Jag har träffat oändligt många patienter som haft det svårt och varit ”skadade” på olika sätt, men samtidigt visat resurser och mod som varit mer eller mindre dolda. Både för dem själva och omgivningen, säger hon.

Den mjuka dansen syftar på något oerhört centralt i människans levande – förmågan att röra sig flexibelt i förhållande till både det som pågår i vårt inre och till den kontext som vi rör oss i, berättar Anna.

– Till känslor, tankar, andra människor och samhället och världen i stort. Livet är i ständig förändring/rörelse och vi behöver acceptera det och vara med i rörelserna. Titeln belyser en särskild sorts rörelse – den mellan sjukt och friskt. Långt mer än vi anar kan det skadade samsas med det hela i oss bara vi håller balansen lite grann.

Det var efter många års upptagenhet, både i arbete och i författande, av det mänskliga lidandet, som Anna ville byta glasögon och formulera ett slags manifest för krafterna som vi människor ändå besitter. 

– I psykoterapi ligger fokus helt begripligt på det skadade, men framgångar med behandlingen ligger lika mycket i att synliggöra resurser, de förmågor och tillgångar som redan finns hos patienten. I boken summerar jag mina och andras privata erfarenheter med mina yrkeserfarenheter. Jag vill i denna bok, liksom i mina tidigare, andas optimism och peppning. En liten påminnelse om våra förmågor att ändå ta livet lite mjukare, när det behövs, säger hon.

Coronapandemin har tydligare än någonsin aktualiserat de stora existentiella frågorna hos oss människor, menar Anna Kåver. Och det är precis dessa frågor boken behandlar – mening, rädslan inför döden, frihet, ansvar, mod, välvilja, kärlek, kreativitet med mera.

– Boken kan stimulera till att tänka nytt om den fruktansvärda ovisshet som vi tvingats in i och hur vi kan leva med den. Vi är olika rustade för att klara av bristen på kontroll över våra liv, att inte kunna ”beställa” vår framtid. Men nu delar de oroliga sin oro med hela mänskligheten. De resurser som vi har och som jag lyfter fram i min bok måste plockas fram av oss alla. Boken kan strukturera och påminna oss om dem och om hur vi kan förhålla oss för att dansa mjukt även med coronan.

Scroll to Top