Jan Mårtenson: Jag mäklade fred på dagarna och ”mördade” på nätterna

Champagnekorkarna smäller och plötsligt hörs en ännu högre knall. Platsen är modekungen Yves Saint Laurens pampiga villa i exotiska Marrakech. Nytt fall för antikvitetshandlare Johan Kristian Homan. I sin nya deckare får toppdiplomaten Jan Mårtenson hjälp med handlingen av svenskt modes första dam – hustrun Ingrid-Giertz Mårtenson.

PERSONLIGT

NAMN: Jan Mårtenson

 

ÅLDER: 79

 

JOBB: Författare. Har bland annat varit ambassadör i Bern, biträdande generalsekreterare i FN, generaldirektör och chef för FN:s Europakontor och basat för kungens kansli, med den pampiga titeln chef de cabinet.

 

GIFT MED: Ingrid Giertz-Mårtenson, tidigare vd för Svenska Moderådet och Skobranschrådet.

 

BARN: Döttrarna Catarina och Helene från första äktenskapet. Sönerna Fredrik och Marcus med nuvarande hustrun. Tre barnbarn.

 

BOR: På Östermalm i Stockholm och i herrgården Åmmeberg i Närke.

 

MOTTO: ”Säg aldrig varför – säg varför inte”.

 

AKTUELL: Med två böcker: ”Mord i blått”, 40:e deckaren med antikvitetshandlare Homan som hjälte, samt deckarnovellerna ”Jubileumsmord” har just utkommit (Bonniers).

Jan Mårtenson: Jag mäklade fred på dagarna och ”mördade” på nätterna

– Jag skriver två sorters böcker – kulturhistoria utan mord och kulturhistoria med mord, säger författaren och fd diplomaten Jan Mårtensson.

 

Nya deckaren Mord i blått utspelas i modebranschen. Det är fullt krig i familjeföretaget. Alla gillar inte planerna på att öppna butik på Fina gatan, och tävla med de stora. Firmans 50-årsfirande i Yves Saint Laurens majorellblå paradis blir inte som planerat.

 

Mer kan vi inte avslöja här.

– Utan Ingrid hade boken inte blivit skriven. Hon hjälpte mig förstå hur det går till i en för mig okänd värld, säger Jan Mårtenson.

 

Ingrid Giertz Mårtenson är en legendarisk modeguru. I fyra decennier har hon hjälpt svenskorna att klä sig rätt. Hon lärde sig branschen bland de stora i Paris, hos Givenchy till exempel. Efter pensioneringen från Moderådet och Skobranschrådet är hon nu vd för Swedish Vision.

– Huvudpersonen i boken har också en bakgrund i Paris och har arbetat inom haute couturen. Jag kunde hjälpa Jan med min egen erfarenhet, berättar Ingrid.

 

Var det din idé att Homan skulle jaga mördare i modevärlden?

– Det var Jans – dock med viss inspiration från mig.

 

Så smäller det i avlidne Yves Saint Laurents gamla fina villa. Är YSL en av fina favoriter?

– Jag beundrar honom för hans syn på mode och för att han införde nya element i kvinnors sätt att klä sig. Hans form- och inte minst stilkänsla är unik.

 

Så du följde med när Jan åkte till Marrakech och kollade miljö för boken?

– Jag har alltid velat besöka YSL:s Jardin Majorelle. Att komma dit var en estetisk, trädgårds- och modehistorisk upplevelse.

 

Deckarhjälten Johan Kristian Homan är en man i sina bästa år, lätt överviktig, klär sig praktiskt efter vädret, filosofisk antikhandlare i Gamla stan i Stockholm som brukar promenera omkring i gränderna med siameskatten Cléo på axeln.

 

För honom är siden något slipsar tillverkas av, och tweed är vad män har i kavajer. I modets fantastiska värld kan det vara tvärt om, eller i alla fall inte alltid så inrutat.

– Jag och Homan är lite lika när det gäller kläder. Ingrid brukar tipsa mig om hur jag ska klä mig. Ibland lyssnar jag, säger Jan Mårtenson.

 

Homan har klarat upp mord i 40 deckare. Jan Mårtenson har sammanlagt skrivit 60 böcker. De har sålts i ett par miljoner exemplar och översatts till ett tiotal språk.

 

Homandeckarna är storsäljarna. Men Mårtenson började med kärlekslyrik och har även skrivit kulturhistorisk böcker om arkitektfamiljen Tessin, Kungliga slottet, Djurgården och Drottningholms slott.

– Jag skriver två sorters böcker – kulturhistoria utan mord och kulturhistoria med mord.

 

Han säger att han skriver för sitt höga nöjes skull.

– Jag får aldrig Nobelpriset. Men jag har väldigt roligt.

 

Jan Mårtenson: Jag mäklade fred på dagarna och ”mördade” på nätterna

Jan Mårtensson var kanslichef hos kung Carl XVI Gustaf mellan åren 1975–1979.

 

Jan Mårtenson är pensionerad diplomat, och har bland annat varit biträdande generalsekreterare i FN i New York. Det var under det kalla kriget, när öst och väst hade förintelsevapnen riktade mot varandra. Mårtensons uppdrag var de svåraste – nedrustning, mänskliga rättigheter, fred och miljö.

 

Författandet blev en avkoppling i en hård verklighet.

– Jag jobbade för fred på dagarna och mördade på nätterna, skämtar författaren om de 20 åren som diplomat utomlands.

 

Hur kom du in i deckarbranschen?

– En gammal kompis ringde, Timo Kärnekull som jag kände från universitetet i Uppsala. Timo sa att han startat ett bokförlag och inte hade några författare. Han ville att jag skulle skriva en deckare. Det gjorde jag.

 

Din hjälte säljer gamla möbler, inte så vanligt i thrillers precis.

– Jag är själv intresserad av antikviteter, så jag tyckte det kunde passa bra.

 

Varför deckare?

– Deckarformen är snarare ett alibi för att kunna behandla ämnen som intresserar mig. Morden är förstås nödvändiga, men jag låter dem helst utföras mellan kapitlen, utan så mycket detaljer och blod som det går.

 

Vad tycker du om den svenska deckarboomen?

– Det är alldeles för mycket våldspornografi i moderna deckare. Jag tycker det är mer sympatiskt att knuffa ner folk från slottstorn. I mina böcker är det mer röd Bordeaux än blod.

 

Du skriver flitigt – två nya Homan ligger på bokhandelsdiskarna i vår.

– Skrivandet är en hobby. Jag vaknar klockan fem, då är hjärnan fräsch, och skriver några timmar efter frukost. Det är en rolig start på dagen.

 

Hur får du idéer till böckerna?

– Mat, vin, kulturhistoria och antikviteter dominerar handlingen. Plus lite samhällskritik. Jag vet egentligen inte vad boken ska handla om när jag börjar. Berättelsen växer fram allt eftersom. Homan styr, och jag skriver ner vad som händer.

 

Jan Mårtenson säger att han är lik Johan Kristian Homan på många sätt. Båda omger sig med vackra saker.

Vi sitter i biblioteket i Mårtensons våning på Östermalm i Stockholm. På en vägg lyser förmiddagssolen på guldet i glorian på ikoner som kommer från Östeuropa. På väggen mittemot hänger Esaias Thorén och en del av de andra surrealisterna från Halmstadsgruppen. Lässtolen är en klassisk liggstol i skinn av Le Corbusier.

 

På en annan vägg hänger ett porträtt av Ingrid Giertz-Mårtenson. Jans äldsta dotter Catarina har målat det. Dottern var i några år gift med krögargurun Carl Jan Granqvist och med honom har hon familjen Mårtensons barnbarn Carl Johan, 19.

 

Det är en konstnärlig familj. Andra dottern Helene är keramiker och yngste sonen Marcus är bildkonstnär.

– Jag gillar möbler, helst 1700-tal, gustavianskt.

 

Jan Mårtenson säger att det inte är särskilt lätt att göra fynd på auktioner och loppisar längre. Antikrundan på tv har gjort folk medvetna.

– Ett bra fynd har jag gjort, en signerad etsning av Carl Larsson. Men det var i Paris, på loppmarknad, och jag betalade 12 Franc.

 

En intensiv period jobbade Jan Mårtenson vid hovet. Han arbetade med statsbesök och Eriksgator, skrev tal åt kungen och var informationsansvarig.

– Det hände mycket. Kungen och drottningen gifte sig, liksom prins Bertil och prinsessan Lilian, och kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip föddes.

 

En brutal last har den beskedlige velourhjälten Homan: Dry Martini. Han brukar blanda sig en rysare hemma i den nedsuttna fåtöljen när han grubblar över fallen. Den blå fyrkantiga flaskan – det måste varje just det märket, det dyra – hämtar han ur frysen. Glaset ska vara fryst också. Därefter blandar han gin och en skvätt torr, italiensk vermouth. Skakar, och toppar med en bit citronskal – för vitaminerna.

 

Men inte lika starkt som brittiska flottans mix, påpekar författaren. Den är 14 delar gin och en del Martini. Engelska drottningmodern hade ett recept som Homan gillar: elva till ett.

 

Jan Mårtenson är mer förtjust i vin. Ett tag sålde Systemet Homan-viner, som Mårtenson lanserade tillsammans med förre svärsonen Carl Jan Granqvist. Det var Homan Rött, en merlot, och Homan Rött, en Chardonnay.

 

Bokdeckaren Homan har blivit verklig för många av läsarna. Det finns en fan club, Homansällskapet, ett av Sveriges största litterära sällskap, som ofta möts, gör utflykter i Homans fotspår och ger ut tidningen Homangazetten. I år firas 30-årsjubileum.

 

Jan Mårtenson: Jag mäklade fred på dagarna och ”mördade” på nätterna

Jan Mårtenson har sammanlagt skrivit 60 böcker. De har sålts i ett par miljoner exemplar och översatts till ett tiotal språk.

 

Jan Mårtenson brukar berätta om senaste boken på årsmötena. I de senare äventyren har Homan fått en ny flickvän. Hon heter Francine, jobbar på Säpo, har svart bälte i karate, ser ut som Julia Roberts och hennes kokkonst är gudomlig.

– Jag funderade på bröllop i en kommande bok, och berättade det på årsmötet. De kvinnliga medlemmarna protesterade högljutt: ”Neeej – gift inte bort Homan, han är vååår”.

 

På somrar och ferier håller familjen Mårten till vid sjön Åmmelången i Närke. De bor i en rosa herrgård, ritad av Ivar Tengbom som bland annat gjort Konserthuset i Stockholm, och där finns plats för många auktionsfynd.

 

Parken runt herrgården är stor, fyra och en halv fotbollsplan. Jan Mårtenson sköter gräsklippningen. Men inte med handjagare.

– Med trädgårdstraktor. Jag gillar att klippa gräs. Det är enda gången man ser ett konkret och snabbt resultat av arbetet.

 

Nästa bok är snart klar. Homan får semester ett tag, för den nya handlar om den äventyrliga Linde von Rosen på 1920-talet red ensam på sin häst Castor genom ett krigshärjat Europa till Rom och Paris för att träffa sin syster Thora, som var gift med den berömde konstnären Nils Dardel.

 

I Paris mötte hon tidens storheter som Picasso, Chagall och många andra. Hon lämnade efter sig dagböcker och bandupptagningar som Jan Mårtenson forskat i.

– Linde von Rosen är ett fascinerande kvinnoöde; en emanciperad, självständig kvinna som gick sin egen väg, bröt mot konventioner och fördomar, säger författaren.

 

Jan Mårtenson: Jag mäklade fred på dagarna och ”mördade” på nätternaVinn Jan Mårtensons nya deckare!

 

Vi lottar ut fem exemplar av Jan Mårtensons nya deckare ”Mord i blått”. Följ länken nedan om du vill vara med och tävla!

 

Till tävlingen!

Scroll to Top