Hur förebygger man problem med hårbollar?

Min ena katt brukar ibland kräkas upp stora, avlånga, hårt sammanpressade hårbollar. Vid ett tillfälle fastnade en sådan i tarmen och fick opereras ut. Hur...

Min ena katt brukar ibland kräkas upp stora, avlånga, hårt sammanpressade hårbollar. Vid ett tillfälle fastnade en sådan i tarmen och fick opereras ut. Hur förebygger man bildandet av dessa håranhopningar? Hur motverkar man att en redan uppkommen hårboll fastnar i tarmen?

Har fångat upp flera tips från olika håll, men vet inte riktigt vilka jag ska använda och vilka ska jag välja bort. Tipsen jag hört är dessa: kattmalt, matolja, paraffinolja, blötfoder (för ökat vätskeintag), sparris, kattgräs, Laktulos, messmör, antihårbollsfoder, smör, motion, färskpressad ananasjuice, hälla extra vätska över fodret, räkor med skal, A-fil, psylliumfrön, pumpamix på burk, borsta och kamma ofta, inte kamma för mycket för då stimuleras pälstillväxten, bort med allt torrfoder, undvik antihårbollsfoder p g a att det kan ha motsatt verkan, öka fiberhalten, uteslut fibrer ur kosten…

Finns det ytterligare tips eller bättre tips? Är det några av de uppräknade råden jag bör använda, alternativt välja bort? Vad är det med fibrer som gör att de antingen kan vara till hjälp eller tvärtom förvärra hårbollsproblemen?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Det är alltid spännande att se hur många huskurer och goda råd man kan få om en krämpa. Och hur många som motsäger varandra! Jag förstår att det blir svårt att välja.

Gör det som är enklast och verkar mest logiskt först. Nummer ett är att minska mängden hår som kommer in i katten. Finns det någon hudsjukdom som gör att extra mycket hår lossnar? Är pälskvaliteten sämre på grund av att maten inte innehåller alla nödvändiga beståndsdelar? Ser pälsen blank och fin ut har du förmodligen inga sådana problem.

Borsta och kamma katten dagligen, det hår du då får bort hade annars hamnat i tarmen. Om din katt trots detta fortsätter att ha problem med hårbollar tycker jag att du ska prova ett av de kommersiella ”antihårbollsfodren”. Hjälper inte kombinationen daglig borstning, kamning och hårbollsfoder kan det vara dags att prova ett laxerande ämne. Eftersom laxerande produkter – psyllium, fibrer, Laktulos med flera – gör att mer vätska blir kvar i avföringen är det viktigt att först stimulera kattens drickande. Fler stora skålar och kanske en liten katt-vattenfontän.

Om katten inte dricker tillräckligt kan en ökad mängd fibrer ge mer problem än nytta. Prova i första hand Laktulos som är avsett för långtidsbehandling av trög mage, en tesked per dag kan vara lagom.

Övriga huskurer kan provas om katten tycker de är OK stt äta. Tänk på att neurologiska sjukdomar, för lite motion, beteendeproblem och olika tarmsjukdomar kan ligga bakom en trög mage. Om besvären ökar i omfattning bör detta utredas.

Scroll to Top