När är det dags att säga hej då?

Jag har en katt som är kring 17-18 år. Hon mår bra och äter som hon ska med mera. Hon har sina svackor till och...

Jag har en katt som är kring 17-18 år. Hon mår bra och äter som hon ska med mera. Hon har sina svackor till och från, men i stort sett är hon OK. Är det något särskilt man ska tänka på? Och när vet man när det är tid att säga hej då?
Veterinär Erik Lundberg svarar:

Livet vid hög ålder har sin egen karaktär, även för en katt. Allt går i lite makligare tempo. Efter ett långt och aktivt liv är kroppen, dess organ och leder lite slitna. Det tar tid att komma igång på morgonen och man kanske inte orkar hoppa upp på alla fönsterbrädorna.

Det finns idag en hel del man kan göra, inte minst på fodersidan, för att ge sin gamla katt en så bra ålderdom som möjligt. Håll öga på vikt, på vätskeintag och allmänt uppträdande. Större förändringar bör föranleda en hälsokontroll.

Den dag då hon känner att hon levt tillräckligt länge, då blicken slocknar och hon drar sig undan, eller då hon magrar av allt snabbare, slutar äta och inte bryr sig om sin hygien längre – då är det dags att tacka för det som varit. Oftast känner man intuitivt när den punkten är nådd. Ta annars råd av djurägande vänner, av din veterinär, din familj.

Scroll to Top