• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så blir du ett marsipanproffs i jul!

  Marsipan smakar jul! Vem vill inte fylla huset med tomtar och grisar? Vi gick på kurs hos Helena Pankarz Hansen, som generöst delade med sig av sina knep. Vi lärde oss hemligheter, som bollarna, guldringar och äggviteskägg.

  Bild 1290531

  - Det här är ett roligt sätt för vuxna och barn att umgås. Och så gott! säger konditorkonsult Helena Pankarz Hansen.

   

  Men mamma, din tomte ser ut som om den åker motorcykel!

  – Det gör den visst inte! Den har bara en spännande personlighet. Oj, nu satte jag grisens ögon i hans öron. Kära nå´n…

   

  Handen på hjärtat, vad smakar jul? Jo, marsipan! Och finns det något roligare än att samla familjen för marsipanpyssel? Vi åker till det lilla byahuset i skånska Arrie för att få experttips. Där har Madam Marzipan, alias Helena Pankarz Hansen, dukat fram för söndageftermiddagens begivenheter. Vi är tio vuxna och fyra barn som ska få undervisning i hur man gör en gris, en tomte och en fin rosdekoration i Lübeckermarsipan.

   

  Färdiga figurer står på en tallrik och ser nästan overkligt perfekta ut. Inte kan väl jag? Men Helena lugnar oss rutinerat:

  – Ni ska aldrig känna att det måste bli lika bra. Det blir fint oavsett!

   

  Så portionerar hon ut det hon kallar "de pedagogiska bitarna" Drygt tvåhundra gram marsipan till var och en, delat i mindre stycken. Vi börjar med den stora, röda som ska bli en glad och skäggig tomtefar.

   

  Eget bageri

  Helena drev i många år sitt eget bageri och konditori. Hon tog över anrika Agnes Peterssons Thebrödsbageri i Malmö, efter sin far. Numera kör hon eget som konditorkonsult och håller kurser året runt i marsipanmodellering. Schemat rymmer det mesta från violer och påskkycklingar, till blå elefanter och halloweenhäxor.

  – Jag tycker vuxna borde göra mer tillsammans med sina barn. Det här är perfekt. Alla tycker marsipan är gott och det är bra material när man jobbar med händerna. Man kan inte göra fel.

   

  Bild 1290532

  Jo Nilsson, 13, fixar tomteskägg och luvkant med sprits och äggvita.

   

  Tricket är att börja alla figurer med att rulla marsipan till en rund boll. Helena peppar oss energiskt och lockar fram många skratt.

  – När du rullar, låtsas att det sitter tjugo guldringar på fingrarna. Då spärrar du ut dem och rullar bara med handflatan. Håller du klumpen i händerna blir den för varm.

   

  När bollen är klar formas den till en kon. Det blir tomtefars kropp. Två koner till, lite mindre och vips – han har armar. En marsipanboll blir huvud, som toppas med en kon som mössa. Sedan lite finlir med ögon och äggviteskägg. Lite stolt är jag. Hej, snygging!

  – Nu liknar den en aptomte! utbrister äldsta dottern med kritisk blick.

  – Och grisen är alldeles för mager, med öron som en fladdermus. Du får äta dina figurer själv.

   

  Tusen yrkesknep

  Helena har tusen yrkesknep. Hennes levande bildspråk är pedagogiskt helt rätt. Ingen lär glömma instruktionerna.

  – Då är det dags för grisens knorr. Forma en liten bit marsipan till en spetsig daggmask. Snurra masken som en gammaldags telefonsladd. Hugg av en bit och klistra fast med äggvita. Nu har grisen varit duktig som fått svans och får ett pytteäpple i munnen.

   

  Eller när vi kommer till marsipanrosen:

  – Vi kör formen av en kon som vanligt. Tänk er sedan att konen är en liten bebis som man viker in i filten. Bladet, alltså. Och sedan en filt till, och en till och en till.

   

  Det är två år sedan Helena startade sitt företag. Hon syns flitigt på marknader och andra evenemang samt gör hembesök för barnkalas och möhippor.

  – Det är nästan bara kvinnor som är intresserade, de tar gärna med sina barn. Jag tror att gubbar vill, men inte vågar, skrattar hon.

   

  Tre timmar flyger iväg och vi får packa in våra verk i vackra förpackningar. Döttrarna har gjort ett jättebra jobb.

   

  Själv bär jag min aptomte och fladdermusgris med stolthet. Det blir fint oavsett. Mina skapelser ska stå framme till pynt hela julen, och den lär ju som bekant vara till påska.

   

  Bild 1290533

  Grisen får ett gott marsipanäpple.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!