Gammelmormors pepparkakor är julens succé!

När gammelmormor Elsa tog med det hemliga pepparkaksreceptet i graven trodde familjen att det var slutet för kakorna som bakades varje jul. Men med hjälp av mamma fick barnbarnsbarnet Anders till slut tag på det och i år bakar han 35 000 pepparkakor!

Anders Gustafsson gillar att renovera hus och hålla på med teknik men tre månader om året så handlar hela hans liv om pepparkakor. I kassaskåpet ligger receptet med de hemliga ingredienserna och han berättar inte för någon vad det innehåller.

Anders Gustafsson

Ålder: 32 år.
Familj: Särbo.
Bor: Utanför Göteborg.
Gör: Jobbar med teknisk support på Assa Abloy och bakar pepparkakor tre månader om året.

– Jag kan svara ja eller nej om någon frågar efter en viss krydda men jag avslöjar inte det som är själva hemligheten med pepparkakan, säger han och ler och skakar på huvudet.

Gammelmormor Elsa var bagare i Hålanda utanför Göteborg i början på 1900-talet och det är från henne det hemliga receptet kommer. Om det var hon som ursprungligen uppfann den goda kakan förtäljer inte historien. Det var också i Hålanda som lille Anders växte upp och det var där hans mamma varenda jul bakade de speciella pepparkakorna. Men att få tag i receptet var inte helt enkelt.

– När Elsa dog gick det kompletta receptet i graven med henne men min mamma hade ett halvfärdigt, kan man säga. Sedan har hon provbakat och när kakorna smakade som de skulle, så visste hon att hon hade rätt, berättar Anders.

Det betydde inte att mamma helt lättvindigt lät Anders få ta över receptet. Det tog flera år innan det skedde och under lång tid så bakade mamma ut en deg till honom och levererade till hans hem.

– Alla mina kompisar älskade den här pepparkakan så det var klart att jag ville baka den när jag flyttade hemifrån. Jag gillar att bjuda på både middagar och hembakat så det var helt självklart för mig. Men jag fick vänta. Jag tror hon tyckte jag var för ung, skrattar han.

 

Provbakade tillsammans

Till slut tyckte mamma att det var dags och det superhemliga receptet överlämnades en kväll för några år sedan. Nu skulle Anders äntligen få veta de okända ingredienserna.

– Vi gjorde degen tillsammans och provbakade och kakorna blev lika goda som vanligt. När mamma överlämnade receptet var det nästan som en helig stund, säger Anders.

Den julen bakade Anders till barndomsvännerna som mindes de goda kakorna och till nya vänner som älskade dem lika mycket.

En dag åkte Anders förbi en vän som hade en blomsterbutik med en påse pepparkakor som tack för en tjänst hon gjort honom. Tio minuter senare ringde hon upp och meddelade att de där goda pepparkakorna ville hon sälja i butiken.

– Mitt motto är att ingenting är omöjligt så jag tänkte att det skulle väl gå. Jag började läsa på om tillstånd och hur man kunde få sitt eget kök hemma livsmedelsgodkänt. Jag hade kontrollanter hemma och jag lyckades få tillståndet, berättar Anders.

Sagt och gjort, han började baka och ryktet om de goda kakorna spred sig. Första året bakade han 38 000 pepparkakor hemma i sitt eget kök och ugnen stod på i tre månader i sträck. Han levererade till några butiker och stod på julmarknader och sålde. Pepparkakorna med den lite knäckiga smaken gick åt som smör i solsken.

– Jag designade egna påsar, bruna med ett fönster så man kan se kakan. Lite gammaldags och många tycker att den är fin att ge bort. Jag bakade varje dag efter jobbet, förpackade, förslöt och levererade. Jag gjorde allt, berättar han.

Gammelmormors pepparkakor är julens succé!
Anders har själv designat påsen som kakorna ligger i. De har blivit populära presenter i bygden.

Drog ner på bakandet

Året därpå hade fler anmält intresse för att köpa kakor till sina butiker och Anders planerade in julmarknader. Under tre månader bakade han 80 000 pepparkakor och de gick åt varenda en. Han fick till och med ta tjänstledigt från sitt jobb som teknisk support och fick oväntad hjälp, som tur var.

– Av en slump pratade jag med min granne och det visade sig att han var chef på Coop i närheten av där jag bor och han frågade om jag ville använda deras kök. Det var fantastiskt. Stora maskiner, flera ugnar och mycket plats. Skillnaden från mitt kök var milsvid. Jag hade inte kunnat baka så många pepparkakor annars. Det hade varit kört, skrattar han.

Förra våren stod han på matmässa i Göteborg och det gav honom några fler butiker som beställde. Men han insåg att han var tvungen att dra ner på bakandet. Att producera nästan hundratusen pepparkakor på tre månader var slitigt, så därför skippade han julmarknaderna. Men trots det så blev det nästan 50 000 kakor som skulle bakas. Och nu är frågan hur han går vidare med det här.

– I den här takten kan jag göra både och – behålla mitt jobb, som jag gillar, och baka pepparkakor. Ska jag baka många fler så får nästa steg i så fall bli att starta eget bageri. Men då måste jag baka annat än pepparkakor också. Även om det är en väldigt god kaka, säger han.

Gammelmormors pepparkakor är julens succé!
Gammelmormor Elsa uppfann det oemotståndliga pepparkaksreceptet – och bevarade hemlighetern.
Foto: Privat

Ingen året runt-kaka

Eftersom kakan har en lite kolaaktig smak har många föreslagit att han kan sälja den året runt men det vill han inte. För trots att han ätit de här pepparkakorna varje år sedan han var en liten pojke så tröttnar han inte.

– Ända sedan mamma gjorde dem så är det alltid en speciell känsla att äta den där första pepparkakan för säsongen. Sedan får jag begränsa mig, för det är väldigt lockande att äta alla kakor som går sönder, säger Anders.

Nu är det fjärde året han bakar pepparkakor och alla har samma form och samma smak. Det finns de som påpekar att de inte är exakt lika i sin runda form men det beror helt enkelt på hantverket, som hur tjock degen är och hur varm ugnen är.

Anders gör alla pepparkakor för hand och han startar arbetsveckan med att sätta en deg på 40 kilo som han sedan bakar ut under hela veckan. Och numera behöver han inte ens ta fram receptet från sin säkra plats i kassaskåpet.

– Förra året lärde mig det helt utantill. Jag gjorde första degen ur minnet och den blev precis som den skulle och då visste jag att jag inte ens behövde plocka fram det, säger Anders.
Gammelmormor Elsa ler nog i sin himmel över att Anders fört traditionen vidare – och inte berättat hennes hemlighet.

Scroll to Top