Unghund som bajsar inne

Min unga tik är inte rumsren efter ett år. Jag når inte fram till henne. Jag kan ta hur långa promenader som helst med henne,...

Min unga tik är inte rumsren efter ett år. Jag når inte fram till henne. Jag kan ta hur långa promenader som helst med henne, men det första hon gör när vi kommer hem är att gå in i huset och bajsa där. Är hon dum i huvudet? Vad göra! Jag har haft jättemånga hundar före den här och aldrig råkat ut för sådana här problem.

Hundvetare Hans Norling svarar:

Jag tror absolut inte att hon är ”dum i huvudet”. Snarare verkar det som om hon fastnat i något sorts valpbeteende. Som du säket vet bajsar valparna en tid i ”lyan” och mamman tar hand om det. Ju äldre valparna blir gör de normalt sina behov längre och längre från boendet. Men då och då inträffar det problem du beskriver och sannolikt beror det på någon sorts ängslan hos valpen/unghunden. Kanske handlar det om att inte, via avföringen, tala om för omgivningen att hon finns där?
Jag skulle vilja föreslå att du inte ger upp när du är ute med henne. Promenera tills hon gör ifrån sig och då passar du på att berömma jättemycket och ge godis! Det handlar alltså helt enkelt om att förstärka det beteende du förväntar dig av hunden. Om det sedan ändå skulle inträffa en olycka i hemmet, ska du absolut inte banna hunden, utan lugnt och bestämt ta ut henne och ta ännu en runda. Allt för att hon ska koppla ihop utevistelse med att göra ifrån sig.

Scroll to Top