Kan hundar sörja?

Hur sörjer en hund? Vi har en chow-chow, som är 2,5 år gammal. När vi hämtade hem honom fick vi också en tik som skulle...

Hur sörjer en hund? Vi har en chow-chow, som är 2,5 år gammal. När vi hämtade hem honom fick vi också en tik som skulle omplaceras. Hon hade nyligen haft valpar, så hon fostrade vår lilla valp och det gjorde hon väldigt bra. För en månad sedan tvingades vi dessvärre låta den gamla tiken somna in och nu verkar det som om valpen sörjer och saknar henne väldigt mycket. Vad kan vi göra för honom? Skaffa en ny kompis till honom? Eller går det över ändå? Vi är mycket oroliga för honom!

Hundvetare Hans Norling svarar:

Jag är helt övertygad om att en hund kan känna både sorg och saknad – även om det finns de som hävdar att det är egenskaper förbehållna människor. Hur sorgen yttrar sig varierar mycket och är individuellt. Det kan handla om matvägran, håglöshet o s v. Som jag ser det, är det viktigt att försöka fortsätta livet som det var tidigare. Ju mer ni ömkar valpen, desto mer förstärks sorgen och saknaden. Det är också väldigt bra att aktivera valpen med olika övningar, till exempel spår och lydnad m m. Bra aktiviteter tillsammans med flocken hjälper valpen att komma över förlusten och saknaden. Gör ni så, går det över snabbare! Se till att ha kul tillsammans med valpen! Har ni möjlighet, tid och råd att skaffa en kompis till valpen, så är ju det mycket bra! Men då kommer ni att ha två unga hundar i huset och det ställer nya och större krav på er som hundägare!
Lycka till och krama valpen!

Scroll to Top