Varför spårar hundar så bra?

Hejsan! Jag har börjat lite smått att träna spår med min hund. Mest för att den ska få meningsfull aktivering och det går ju bra...

Hejsan! Jag har börjat lite smått att träna spår med min hund. Mest för att den ska få meningsfull aktivering och det går ju bra att hålla på med utan att vara med i något träningsgäng. Vad är det egentligen som gör att hundar kan spåra så bra? Hur gamla spår kan de egentligen klara av att följa?

Hundvetare Hans Norling svarar:

Spårningen är en jaktsituation för hunden, där den använder sitt främsta sinne, lukten och där den utför jobbet tillsammans med sin flockledare! Det är egentligen svar nog. Men varför är de så bra på att spåra? Jo, det handlar ju i grund och botten om överlevnad för hunden. Det har de med sig i det genetiska arvet från vargen. Detta har gjort att luktsinnet utvecklats till något som vi människor har svårt att förstå. Vi människor har ungefär fem miljoner luktsinnesceller att ta upp dofter med. Hunden har 220 000 000 luktsinnesceller. Detta förhållande beskriver kanske bäst varför hunden är så överlägsen när det gäller att spåra och även göra andra nosjobb. En tränad spårhund har inga problem att följa spår som legar ett par dygn!

Scroll to Top