Varför vill hunden inte bli klappad i sin korg?

Vi har en Jack Russellhane som är 3 år. Jag undrar varför han morrar när man ibland försöker klappa honom när han ligger i sin...

Vi har en Jack Russellhane som är 3 år. Jag undrar varför han morrar när man ibland försöker klappa honom när han ligger i sin korg. Han visar tydligt att han vill vara ifred. Kan det vara risk att han biter till om man fortsätter klappa honom? Är det vanligt att hundar uppträder så här?
Veterinär Erik Lundberg svarar:

Att hävda och försvara sin liggplats är centralt när det gäller dominans och relationer mellan flockmedlemmar. Din vovves avvisande beteende är normalt, och du tolkar det korrekt han vill vara ifred. Fortsätter ditt intrång kan han till slut bli så provocerad att han nafsar till. Ett bett i en sådan situation är ingen onormal hundaggression, det är ägaren som har gjort fel. Vill du kela är det bättre att kalla på honom och mysa på en annan plats.

En del hundar försöker lägga beslag på fler och mer attraktiva platser och sedan försvara dem, TV-soffan till exempel. Har ägaren då varit inkonsekvent och låtit hunden ta den platsen kan det bli konflikter då husse/matte vill ta den tillbaka.

Scroll to Top