Valpen kräks när han åker bil

Vi har en sex månader gammal golden retriever. Han har inte varit åksjuk vid bilåkning förut. Nu har han vid två tillfällen kräkts lite i...

Vi har en sex månader gammal golden retriever. Han har inte varit åksjuk vid bilåkning förut. Nu har han vid två tillfällen kräkts lite i bilen där han fraktats i en hundbur. Vi har också märkt att han fradgar vitt under nosen. Detta skedde även vid ett tillfälle innan han skulle åka bil. Han luktar också illa ur munnen. Vad kan detta vara?

I övrigt är han en pigg och matglad valp.

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Åksjuka är vanligt hos unga hundar och brukar växa bort med tiden.

Många hundar jagar upp sig då de ska ut och åka. Avdramatisera bilfärderna genom att åka korta små rundor.

Ska du åka en längre bit är det bra om han inte har ätit under några timmar före resan. För att han inte ska börja vänja sig vid att bli illamående kan du prova att ge Postafen, som är ett receptfritt medel mot åksjuka. En tablett under 15 kg och två tabletter över 15 kg är en vanlig rekommendation. Det finns även receptbelagda piller som kan minska illamåendet.

Dålig andedräkt i 5-6-månadersåldern beror ofta på tandömsning. Titta noga igenom mun, tänder och svalg så att han inte gnagt fast något föremål eller fått en infektion.

Scroll to Top