Min hund får konstiga anfall

Jag har en S:t Bernhards-tik som är 14 månader gammal. Fem gånger på tre månader har hon fått konstiga anfall, och dessa inträffar endast när...

Jag har en S:t Bernhards-tik som är 14 månader gammal. Fem gånger på tre månader har hon fått konstiga anfall, och dessa inträffar endast när hon hälsar på vår fastighetsskötare! Vi står och pratar, och hon brukar klia min hund i öronen (säger hon själv) och rätt som det är ramlar min hund på sidan. Hon försöker ta sig upp ett par gånger innan det lyckas, samtidigt som hon är ”dimmig” på ögonen. Senaste gången detta hände låg hon på magen och skakade med frambenen några sekunder, högst en halv minut. Sedan är hon sig själv igen. I början tänkte jag på epilepsi, men då skulle hon ju få anfall oftare, för hon busar en hel del m m, men aldrig att hon får några anfall då. Konstigt tycker jag, men min uppfödare frågade om fastighetsskötaren brukar killa henne i örat, och det sa jag att hon gjorde. Då trodde hon att denna kom åt balansnerven i örat, kan detta stämma?
Veterinär Erik Lundberg svarar:

Den hjärnnerv som leder balanssignalerna ligger djupt inne under örat och kan inte påverkas av lite kliande. Det finns vissa typer av centralnervösa ”anfall” som kan uppstå vid snabbt förändrad sinnesstämmning, exempelvis om din hund blir mycket glad.

Olika former av narkolepsi och krampliknande tillstånd förekommer också.

Är det fortfarande så att anfallen bara kommer vid kontakt med den trevliga fastighetsskötaren får du tyvärr be henne vara mindre kärvänlig en tid. Försvinner då anfallen, men dyker upp då din hund blir överlycklig för andra saker, skall du ta kontakt med veterinär för att utreda och diskutera behandling.

Scroll to Top