• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hunden tuggar på allt!

  Min familjs hund, Tarzan, är 7 månader gammal.

  Han är en gatukorsning mellan collie, stövare, newfoundland, münsterländer, flatcoated retriver, schäfer, labrador och samojed.

  Han är mycket lydig och väldigt snäll mot barn. Vårt problem är att om vi lämnar honom ensam i fem minuter så biter han och river sönder allt han kommer åt. Till och med sin egen korg. På natten går han upp och tar dotterns väska och river ur allt. Nu har han börjat ta saker från köksbänken och i natt tog han decilitermåttet och tuggade sönder det. Han kan ju skada sig själv. Vad ska vi göra? Det börjar bli lite smådyrt och allt går inte plocka undan.
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  När hundar biter sönder saker och ting kan det bero på olika saker.

  Dels kan de söka uppmärksamhet, dels kan röra sig om ett lek-beteende. Hunden kan vara hungrig eller så kliar det i de nya tänderna. Det kan också röra sig om rädsla, fobier eller separationsångest.

  På din korta beskrivning är det svårt att klart uttala sig om vad som ligger bakom Tarzans beteende. Det är viktigt att han får den motion och den uppmärksamhet som en 7-månadersvalp behöver. Belöna lugna beteenden med uppmärksamhet och pyssel. Låt bara leksaker vara tillåtna föremål att ha i munnen. Träna Tarzan att vara ensam, först korta stunder och successivt allt längre.

  Om ni inte redan går på en valpkurs så är det säkert hög tid att börja nu, tag kontakt med en erfaren tränare. Eftersom Tarzan både är lydig och snäll ska det säkert gå att lära honom vara ensam lagom långa perioder, utan att han hittar på hyss.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!