Är jag girig när jag vill vi ska dela på kostnaderna?

Relationsexperten Ingemar Gens svarar på läsarnas frågor om vänskap, kärlek och familjeliv.

Jag är sedan tio år särbo med en man som har en gård i Dalarna. Han bor dock mest hos mig. De första fyra åren fick jag ingen ersättning alls för att han bodde hos mig. Jag sa ifrån att jag ville att vi skulle dela på kostnaderna. Men han tyckte att det inte var någon skillnad mot om jag bodde själv eftersom han åt så lite, sa han. Jag lyckades tillslut få honom att ge mig 3 000 kronor i månaden (detta skulle inkludera alla kostnader).

Nu har han sålt sin gård och bor helt och hållet hos mig, men har en liten undantagsstuga som han kan bo i till döddagar. Nu får jag 4 000 kronor i månaden som ska räcka till allt: el, sophämtning, slamtömning, försäkringar, mat … ja allt. Han säger att jag är girig när jag inte tycker detta är rättvist. Vad är egentligen rimligt?

Hjälp en gammal kvinna

Ingemar Gens svarar:

Vad som är rimligt är väl att ni delar på kostnaderna – eller hur? Även om han äter lite så drar han ju både el, värme och alla andra omkostnader som ett vanligt boende har. Det låter lite som larv att säga att man ”äter lite” för att ursäkta sin snålhet. Jag utgår ifrån att han också har något på plussidan för annars är det lite svårt att förstå varför du låter honom bo hos dig, och så billigt?

Du måste uppenbarligen tjata dig till varje liten krona och självmant bidrar han inte med något. Enligt Swedbanks beräkningar är levnadskostnaderna i månaden för två vuxna (förutom hyran) mat: 5 620 kronor, hygien: 1 020 kronor, hushållsel: 580 kronor, telefon, bredband, tv: 1 750 kronor. Bara det blir mer än 4 000 kronor per person, och till det kommer förstås driftskostnaderna för huset. Lägg ihop posterna, dela på två och du får era delar. Bidrar han med mindre än hälften så betyder det alltså att du betalar mer – eller hur?

Jag vet inte hur angelägen du är om att han ska bo kvar hos dig och det avgör förstås hur mycket press du törs sätta på honom. Du har tjatat och tjatat i mer än tio år och nu kan man kanske säga att det räcker? Om du behöver hjälp att räkna ut alla kostnader och kanske få ett skriftligt underlag kan du ta hjälp av konsumentrådgivningen i din kommun. Vill han fortfarande inte betala sin del kan han ju alltid bo i undantagsstugan ”till döddagar”.

Scroll to Top