Har min man fått sömnapné?

Doktor Kenneth Ilvall svarar på läsarnas frågor.

Min man har andningsuppehåll när han sover. Det händer flera gånger per timme och ibland är uppehållet så långt att jag känner att jag måste putta till honom för att se så han börjar andas igen. Han snarkar mycket och det låter ansträngande för honom.

Han vaknar till ibland av detta men det kommer han inte ihåg sen på morgonen. Han är också ofta väldigt trött på dagarna efter att han sovit oroligt och haft dessa andningsuppehåll. Kan det vara sömnapné han fått?

Orolig

Doktor Kenneth Ilvall svarar:

På din beskrivning låter detta helt klart som ett sömnapnésyndrom där dagtrötthet är ett oroväckande symtom som borde föranleda en utredning och behandling. Jag rekommenderar att din man söker en läkare för remiss till sömnapnéutredning där de bedömer graden av besvär. De rekommenderar då åtgärder som nästan alltid börjar med viktminskning samt råd att ligga på sidan. Mitt råd är att genast prova med att tillverka ett “bälte” av en nylonstrumpa med tennisbollar som knyts in för att hamna i ryggen med syfte att förhindra ryggläge. Även omedelbar viktminskning kan provas. Lycka till!

Scroll to Top