Vad blir arvet efter min far?

Min pappa är änkeman sedan några år, äktenskap nummer två. Han och hans hustru hade inget testamente eller äktenskapsförord och inga gemensamma barn. I bouppteckningen...

Min pappa är änkeman sedan några år, äktenskap nummer två. Han och hans hustru hade inget testamente eller äktenskapsförord och inga gemensamma barn. I bouppteckningen står det att pappa är dödsbodelägare och sedan står det efterarvinge på en släkting till pappas hustru.

Hur fördelas tillgångarna efter min pappa när han inte finns längre? För jag gissar att jag inte ärver hela boet. Den som står som efterarvinge är också död men har två barn som lever.

Fundersamt barn

 

Jurist Peter Samuelsson svarar: Det går inte att ge dig ett säkert svar utan att ha granskat bouppteckningen efter hustrun och eventuellt efter din mor om hon var gift med din far vid sin död.

Men om vi tittar på huvudregeln så är din gissning att du inte ärver allt ensam riktig. Du kommer därför troligtvis få dela på kvarlåtenskapen med barnen till hustruns avlidne efterarvinge, men hur stor andel som ska anses vara ett arv från hustrun till dem respektive från din far till dig, får bedömas utifrån hustruns bouppteckning. Vanligtvis blir fördelningen hälften var, men som du kanske förstår finns undantag som kan leda till annat resultat.

Scroll to Top