Hur mycket ärver våra syskon efter oss?

Vi bor på en stor lantbruksfastighet som min man äger. Vi är gifta men saknar barn och våra föräldrar är döda. Något äktenskapsförord har vi...

Vi bor på en stor lantbruksfastighet som min man äger. Vi är gifta men saknar barn och våra föräldrar är döda. Något äktenskapsförord har vi inte. Vad jag förstår ärver vi varandra.

Min fråga är hur mycket mina respektive min makes syskon ärver efter oss? Lika?

Rättviseälskare

 

Jurist Peter Samuelsson svarar: Det är rätt uppfattat att ni ärver varandra och enligt huvudregeln skulle kvarlåtenskapen vid den efterlevandes död på grund av giftorättsreglerna fördelas med hälften på vardera släktsida. Det finns dock ett undantag som bygger på principen att i ett äktenskap äger var och en sina tillgångar, något som ofta innebär att två makar kanske inte är lika förmögna.

I ert fall är det din make som ensam äger fastigheten och därför förmodligen också är den förmögnare av er två.

Om vi säger att han skulle äga 80 procent av er sammanlagda förmögenhet och att han vid ditt frånfälle skulle åberopa undantagsregeln om att få behålla allt sin giftorättsegendom såsom sin andel vid en bodelning, skulle detta innebära att boet vid hans död skulle fördelas så att hans släktsida skulle erhålla 80 procent och din släktsida resterande 20 procent. Men åberopas inte undantagsregeln fördelas naturligtvis boet lika mellan släktsidorna.

Scroll to Top