• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan jag ändra i min sambos testamente?

  Kan jag ändra i testamentet där min sambo gav mig halva huset med fri förfoganderätt? Min sambos två barn har fått sin laglott och jag har sålt huset.

  När jag dör måste då min avlidna sambos två barn vara med på bouppteckningen med mina två barn. De har fått sin farsarvslott samt hämtat saker och sådant de ville ha. Vid min död kommer enbart mina möbler och pengar till min begravning finnas då huspengarna redan är förbrukade på grund av eget nyttjande. Vill veta för att göra det enkelt för mina barn.

  Tack för besked

   

  Jurist Peter Samuelsson svarar: Betydelsen av att du ärvde halva huset med fri förfoganderätt är just att du inte med ett nytt testamente kan styra över allt du kommer lämna efter dig. I övrigt har du rätt att göra vad du vill med kvarlåtenskapen såsom i ditt fall konsumera detta för egen del.

  Men vid din död kommer en kvotdel/andel ses såsom ett resterande farsarv till din sambos barn och därför ärvas av dem. Du kan därför testamentera över din egen andel, om nu inte din sambo uttryckligen i testamentet har gett dig den rätten. I övrigt har du dock rätt att göra vad du vill med arvet som att konsumera detta för egen del.

  Du skriver att din sambos barn har fått ut sin laglott, vilket innebär att de inte har fått ut sitt fulla farsarv. Laglotten motsvarar nämligen bara häften av deras arvslott.

  Om boet vid din död enbart har medel nog för att betala din begravning skulle detta innebär att det inte finns något att ärva varken för dina barn eller din sambos barn. Men även om så vore fallet måste hans barn kallas till en bouppteckning och sedan är det upp till dem om de väljer att närvara eller inte.

  Det finns dock ett undantag när det gäller kravet på bouppteckning. Det kan tillämpas om boet efter dig enbart täcker dödsfallskostnaderna. Är det så kan en dödsboanmälan upprättas genom kommunens försorg och då finns det inget krav på kallelse till en bouppteckning.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!