Hur ska jag få stopp på blödningarna?

Jag är 34 år och har ätit Cerazette i ganska exakt tre år. Jag blev blödningsfri efter fyra månader och har varit det ända fram...

Jag är 34 år och har ätit Cerazette i ganska exakt tre år. Jag blev blödningsfri efter fyra månader och har varit det ända fram tills för sex veckor sedan då jag plötsligt fick mensvärk och stänkblödning som varade någon dag, sedan var det var rosa flytningar som gick över på någon dag.

För två veckor sedan fick jag kraftigare mensvärk och denna gång kom det rikligt med blod och jag har behövt trosskydd sedan dess. Det är blod- och slemblandade flytningar. Hur länge kan detta pågå?

Jag har aldrig haft gynekologiska besvär, cellprov normalt 2015, tog p-spruta 2005–2009, gjorde en abort och bytte sedan till Cerazette för att slippa mens eftersom jag haft sådan hemsk mensvärk. Jag har generaliserat ångestsyndrom och nu har jag konstant ångest över dessa blödningar och känner mig äcklad av mig själv.

Finns det något jag kan göra för att stoppa blödningen? Slutar den om jag går och tar en p-spruta istället? Och den stora frågan är om kan man ha sex trots att det blöder? Är gift och vill vara med min man.

Ångestkvinna

 

Gynekolog Kristina Billberg svarar

Det är inte ovanligt att man blöder då och då när man äter Cerazette som bara innehåller en lite dos gulkroppshormon men inget östrogen.

Ett trix man kan ta till om man blöder är att ta två tabletter dagligen under en period. När blödningen slutat kan man återgå till en tablett dagligen.

Slutar man inte blöda är det så klart viktig att man vänder sig till sin gynekolog för att få gjort en undersökning och kontroll.

Är allt normalt men man ändå inte slutar blöda kan det vara en god idé att gå över till p-spruta under en period. P-spruta innehåller mer gulkroppshormon jämför med Cerazette och detta brukar göra att blödningarna upphör.

Det finns inget som förhindrar sex under tiden man blöder. Det handlar väl mer om praktiska problem, att det kommer blod lite överallt, men det är absolut inte farligt!

Scroll to Top