Vår hund lider av tandsten!

Hjälp – vår lille hund har fullt med tandsten. Trots att han gnager på ben som vår store hund har han fått fullt med tandsten...

Hjälp – vår lille hund har fullt med tandsten. Trots att han gnager på ben som vår store hund har han fått fullt med tandsten och två av framtänderna ser ut att ha fallit ut. De äter torrfoder – varför hjälper det inte på den lille?

Snart tandlös?!

 

Veterinär Erik Lundberg svarar

Tandlossning och tandsten, eller rena vita tänder? Det finns en stor medfödd skillnad i benägenheten för tandsten/tandlossningssjukdom hos hund. Vissa raser – framförallt större med mer “varglika” käkar har mindre problem, små raser med tilltryckta käkar har större besvär. Om ens vovve tillhör en grupp med tandsten/tandlossningssjukdom är det viktigt med förebyggande åtgärder. De är 1. Tandborstning 2. Tandborstning och 3. Tandborstning. Nu är inte borstning något naturligt för alla hundar – men genom pyssel, närhet och kontakt kan de flesta hundar tränas att acceptera tandborstning. Borsta minst en gång dagligen för att minska mängden tandsten och plack. Tugg och tandrengöringsmedel av olika slag kan komplettera och hjälpa till – men aldrig ersätta borstning. De flesta hundar som aktivt bildar tandsten behöver då och då ta bort denna. Det skall ske i narkos med riktiga tandinstrument och ultraljud, aldrig på vaken hund med små stålskrapor som repar emaljen och lämnar kvar tandsten under tandköttskanten.

Scroll to Top