Kan jag föda vanligt trots min sjukdom?

När jag var runt 20 år hade jag en episod med svår klåda i underlivet. Jag fick smärtsamma sprickor i samband med samlag och mitt...

När jag var runt 20 år hade jag en episod med svår klåda i underlivet. Jag fick smärtsamma sprickor i samband med samlag och mitt sexliv var helt i ruiner. Gick till en gynekolog som tog ett vävnadsprov vilket visade att jag hade en hudsjukdom i underlivet som heter Lichen sclerosus.

Min gynekolog sa att det var ganska ovanligt vid min ålder men att det var en vanlig sjukdom hos äldre kvinnor. Jag fick behandling med stark kortisonsalva och mjukgörande krämer och blev helt bra på några månader. Har blivit rekommenderad underhållsbehandling med kortison en gång per vecka. Någon gång kan jag få tillbaka klådan men då behandlar jag lite mer intensivt och då går det snabbt över innan jag hinner få de där besvärliga sprickbildningarna.

Har en ny partner nu och vårt sexliv fungerar perfekt. Nu har jag blivit gravid och vi är mycket lyckliga över detta! Läste på nätet att man inte skulle föda vaginalt om man hade Lichen sclerosus. Stämmer detta?

Lina, 35 år

 

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Nej, det stämmer inte! Om man har en välbehandlad Lichen sclerosus utan symptom finns det inget som talar för att man skulle avstå från vaginal förlossning.

Det finns enstaka fall beskrivna där man på grund av svår Lichen sclerosus valt kejsarsnitt, men så som du beskriver din situation, där du med underhållsbehandling kan hålla det hela i schack och har så mjuka fina slemhinnor att du kan ha ett helt normalt sexliv, låter det helt klart som man skulle rekommendera vanlig förlossning.

Be att få ett samtal med läkaren på din mödravårdscentral så ni kan diskutera och planera i god tid.

Scroll to Top