Jag vill fortsätta med mina p-piller!

Jag var hos min barnmorska nyligen för att förnya mitt p-pillerrecept. Har alltid trivts mycket bra med mina p-piller. Har tagit Neovletta i många år....

Jag var hos min barnmorska nyligen för att förnya mitt p-pillerrecept. Har alltid trivts mycket bra med mina p-piller. Har tagit Neovletta i många år. Innan jag började med dem hade jag svår mensvärk men nu känner jag nästan inga smärtor alls. Blödningarna som tidigare var mycket rikliga har också blivit helt hanterbara.

Nu ville inte barnmorskan skriva ut vanliga p-piller längre utan hon ville att jag skulle börja med minipiller i stället. Jag förstod aldrig riktigt varför. Har fyllt 40 år men jag har väninnor som är långt över 40 som fått fortsätta med sina vanliga p-piller.

Har gått upp en del i vikt och har nu BMI 31. Kan det vara därför? Skulle jag få tillbaks mina p-piller om jag gick ner i vikt? Trivs inte med min nuvarande vikt så det har jag funderat skarpt på ändå! Tack på förhand!

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Du har helt rätt i att det var beroende på din vikt som barnmorskan inte längre ville skriva ut vanliga kombinerade p-piller. Man har en ökad risk för blodpropp om man har övervikt och samtidigt tar kombinerade p-piller. Man har däremot ingen ökad risk för blodpropp om man använder sig av minipiller, p-stav eller hormonspiral.

Gränsen för att avråda från kombinerade p-piller går precis vid BMI 30. Det skulle för din del således inte behövas så stor viktnedgång för att man skulle kunna ge dig tillbaks dina vanliga p-piller igen om du inte trivs med minipiller.

Scroll to Top