Måste jag dela med mig?

Jag förlorade min sambo förra året, Han hade en hel del skulder och vissa av dem var inlämnade till kronofogden. Alla tillgångar är skrivna på...

Jag förlorade min sambo förra året, Han hade en hel del skulder och vissa av dem var inlämnade till kronofogden. Alla tillgångar är skrivna på mig, ett hus och en bil är det som är av värde. Jag ordnade med dödsboanmälan som hans sju barn godkände, men nu vill de ha ut sitt farsarv. Moraliskt sett borde jag dela med mig av bil- och fastighetsförsäljning. Min fråga är om jag måste dela med mig?

Jag är 70 år och har flyttat till en lägenhet så mina månadsutgifter har ökat betydligt och jag vill gärna leva mina sista år med guldkant för min pension är inte hög.

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Socialnämnden har uppenbarligen bedömt det som att din sambos tillgångar inte täckte dödsfallskostnaderna och att de därför godkände att en dödsboanmälan upprättades istället för den sedvanliga bouppteckningen. Såvida det nu inte har dykt upp tidigare okända tillgångar innebär detta att det inte heller finns något arv för din sambos barn att få ut.

Skulle det dock framkomma ytterligare tillgångar ska dessa i första hand tas i anspråk för att betala din sambos obetalda skulder och först därefter skulle det bli aktuellt att hans barn skulle kunna få ett farsarv.

Av dessa rader kan du förstå att det inte finns någon juridisk skyldighet för dig att dela med dig. Även om du har köpt huset med tanke på ett sammanboende eller under er sammanlevnad och denna vid en separation hade kunnat bodelas har barnen ingen möjlighet att begära bodelning enligt sambolagens regler.

Scroll to Top