Kan jag ta Pradaxa i stället för Waran?

Jag tar medicinen Waran på grund av flimmer på hjärtat sedan många år. I början gick det bra men senaste året har jag haft väldigt...

Jag tar medicinen Waran på grund av flimmer på hjärtat sedan många år. I början gick det bra men senaste året har jag haft väldigt svängande kontrollprover och jag vet snart varken ut eller in. Har försökt att inte äta så mycket frukt och grönt men det hjälper inte och jag tycker det känns väldigt tråkigt för jag älskar det gröna på tallriken och är fritidsodlare själv. Min svärson som studerar till sjuksköterska fö-reslår att jag istället ska be att få en medicin som heter Pradaxa. Är den lika effek-tiv?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Eftersom du har haft flimmer på hjärtat i många år, vilket i sig innebär en risk att drabbas av blodpropp, har du fått medicinen Waran som var den enda på mark-naden förr. Nackdelen med Waran är att den ibland kräver täta blodprovskontroll-ler hos de som tenderar att ha svängande kontrollvärde. Fördelen med Waran är att man har god kännedom om medicinen i sjukvården sedan lång tid tillbaka.

Pradaxa tillhör en ny grupp av blodförtunnande mediciner som inte kräver dessa blodprovskontroller och därför är fördelaktig för dem som är svårinställda på Wa-ran. Den förebygger blodpropp lika bra som Waran.

Om du har sviktande lever- eller njurfunktion eller är äldre än 75 år så kan det vara så att det inte är lämpligt för dig att ta Pradaxa. Kontakta din läkare och dis-kutera om Pradaxa kan vara ett alternativ för dig!

Scroll to Top