Kan jag ha fått leukemi?

Jag är en tjej på 16 år som under ett års tid har varit deprimerad. Jag har känt mig trött och hängig under en lång...

Jag är en tjej på 16 år som under ett års tid har varit deprimerad. Jag har känt mig trött och hängig under en lång tid, vilket jag inte tänkte mycket på förut.

För ett tag sedan gick jag ner sju kilo på tre månader och blödde väldigt ofta näsblod. Det tänkte jag inte heller särskilt mycket på men nu i har jag haft blå-märken på benen i flera veckor utan någon anledning.

För några dagar sedan hittade jag på internet att det kan bero på leukemi. Nu börjar jag bli ganska oroad eftersom flera symptom stämmer. Jag har också ont i halsen väldigt ofta och mina lymfkörtlar tycks vara svullna. Finns det anledning att söka hjälp för detta eller oroar jag mig i onödan?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Jag tycker att du ska prata med din skolsköterska eller din vårdcentral och berätta hur du känner och tänker. Förutom att du nu upplever sjukdomskänsla beskriver du också att du varit deprimerad. Det är inte ovanligt att man förutom att känna sig ledsen och håglös både kan känna sig kroppsligt sjuk och gå ner i vikt när man lider av en depression.

Din oro för leukemi finns där, men risken för detta är väldigt liten, men ska för-stås uteslutas av en läkarundersökning. Det är också viktigt att undersöka varför du minskat i vikt.

Ta gärna med en kompis eller kanske någon av dina föräldrar när du besöker skolsköterskan eller vårdcentralen så är jag säker på att du kommer att få hjälp att må bra igen.

Scroll to Top